Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Εκπαίδευση και μέλλον

Η διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων φέρνει, μοιραία, στην επικαιρότητα τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος που δεν λένε να… σταματήσουν. Η Ελλάδα θέλει ακόμα δρόμο για να διαμορφώσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και να δημιουργήσει τα κίνητρα ώστε οι νέοι επιστήμονες να μείνουν εδώ και να μην υποχρεωθούν να φύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν.
Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές για να γίνει ελκυστικό.
Αντί κάθε υπουργός Παιδείας να εφαρμόζει τη δική του εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για να έρθει ο επόμενος και να την ανατρέπει, επιβάλλεται η διαμόρφωση μιας «κοινής βάσης», μιας «συμφωνίας» για την εκπαίδευση με βάση το τι γίνεται στον σύγχρονο κόσμο και πάνω σε αυτήν να γίνονται βελτιώσεις. Με στόχο ένα εκπαιδευτικό σύστημα με εξωστρέφεια, καταρτισμένο προσωπικό που να επιμορφώνεται συνεχώς καθώς η γνώση δεν τελειώνει ποτέ, σύγχρονα σχολικά κτήρια που να εμπνέουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Ετσι κάποτε η εκπαίδευση μπορεί να μετατραπεί σε Παιδεία που σημαίνει διαμόρφωση καλλιεργημένων πολιτών, με κριτική σκέψη, όραμα και αντίληψη. Με ερωτήματα και απορίες που να γεννιούνται διαρκώς και να πολλαπλασιάζονται. Με όραμα και αντίληψη για τον σύγχρονο κόσμο, έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς.
Η πολιτεία, ταυτόχρονα, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη νέα γενιά έτσι ώστε οι σπουδές στα Πανεπιστήμια να έχουν αποτέλεσμα. Τα παιδιά αυτά να βγουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να αισθάνονται ότι τα χρόνια που προηγήθηκαν πήγαν χαμένα. Με άλλα λόγια, τα πτυχία να έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα.
Ο στόχος πρέπει σταθερά να είναι οι αλλαγές με μεράκι και φαντασία ώστε τα μαθήματα να αποκτήσουν ζωντάνια και τα παιδιά να βγουν κερδισμένα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, σε κάθε περίπτωση, θα ευνοεί την εξέλιξή τους.
Ας μη ξεχνάμε ότι το μέλλον της χώρας είναι οι νέοι. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σημερινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών. Η νέα γενιά η οποία δικαιούται ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα της.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/5/2016)
Link: www.haniotika-nea.gr/ekpedefsi-ke-mellon/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου