Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μετερίζια αλληλεγγύης

Μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, έχουν αναπτυχθεί στα Χανιά μα και σ’ όλη την Ελλάδα αρκετές δομές αλληλεγγύης. Όχι μόνον από τους Δήμους και την Εκκλησία αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Στα Χανιά λειτουργούν χαρακτηριστικά:
-Το «Κύτταρο» Χαλέπας το οποίο στηρίζει απόρους και αναπτύσσει ποικίλες δραστηριότητες. Είναι, ως γνωστόν, μια σημαντική δομή που έχει ιδρυθεί και λειτουργεί από πολίτες της περιοχής.
-Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων (ΚΙΦΑΧ) το οπίο παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.
-Το Ανοιχτό Πολυιατρείο των Γιατρών του Κόσμου.
-Η Κοινωνική Κουζίνα, όπως και τα συσσίτια της Σπλάντζιας, της Εκκλησίας και Ενοριών.
-Η Πολυδράση εκπαιδευτικών με δωρεάν φροντιστήρια σε απόρους μαθητές.
Όλα αυτά είναι κατά μία έννοια μετερίζια αλληλεγγύης. Ερχονται να αποδείξουν ότι μέσα στην οικονομική κρίση δεν έχουν αναπτυχθεί μόνο αρνητικά φαινόμενα όπως είναι π.χ. οι αδιέξοδες και ακραίες αντιπαραθέσεις, ο φανατισμός και ο μηδενισμός, αλλά και πολλά θετικά όπως οι δομές αυτές που στηρίζονται και λειτουργούν από ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Αυτά τα θετικά, δηλαδή την αλληλεγγύη, την αγάπη, την συνεργασία, ας κρατήσουμε στην πορεία μας προς το μέλλον. Σε μια πορεία συλλογική, στον δρόμο προς το «εμείς» το οποίο, επιτέλους, κατοικεί στις ψυχές πολλών ανθρώπων. Γιατί χωρίς αλληλεγγύη δεν πάμε πουθενά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 15/2/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/meterizia-allilengiis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου