Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Διάλογος τώρα

Μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, το περιθώριο μιας χώρας που είναι χρεωμένη να χαράξει εντελώς δική της πορεία είναι περιορισμένο. Μέσα, όμως, στον λαϊκισμό του καιρού μας, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια -αλλά και παλαιότερα- επέλεξαν τους μύθους. Το ίδιο, όμως, και πολλοί ψηφοφόροι. Στο κάτω - κάτω η Βουλή είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας.
Μας έλεγαν, λοιπόν, στην προ μνημονίου εποχή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα… ανύψωναν την Ελλάδα.
Μας μιλούσαν για το Χρηματιστήριο, όταν αυτό ήταν στην ακμή του.
Μας μιλούσαν για την ισχυρή Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη. Δεν μας είπαν ότι για να είσαι ισχυρός πρέπει να έχεις ισχυρή οικονομία. Ούτε εμείς εννοήσαμε να το… αναλύσουμε.
Κάποτε τα οικονομικά της χώρας βρέθηκαν κοντά στην κατάρρευση. Αναμενόμενο, θα πει κανείς. Μόνο που η συνέχεια ήταν και είναι οδυνηρή. Η χώρα έτρεξε στις αγορές, σε Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε., αυτή τη φορά για δανεικά. Ετσι, εμφανίστηκαν στην Ελλάδα η τρόικα, το Δ.Ν.Τ. και τα μνημόνια.
Και φτάσαμε στο σήμερα. Με τη σημερινή κυβέρνηση να δέχεται σφοδρή κριτική, αφού ήταν αυτή που θα… έσκιζε τα μνημόνια. Με τον κόσμο να έχει ξεπεράσει τις αντοχές του. Με τα κόμματα να επιμένουν σε στείρες αντιπαραθέσεις. Με τα προβλήματα της κοινωνίας, την ανεργία, τα “χαράτσια”, την εξαθλίωση τμημάτων του πληθυσμού, να συνεχίζονται. Με ένα κλίμα διχασμού να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Σαν να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος. Σαν να μην κατανοούμε ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, μέσα -φυσικά- στην Ευρώπη.
Επιτέλους, ας επιλέξουμε τη σύνθεση απόψεων μέσα από τον διάλογο. Το πρώτο βήμα ας το κάνουν οι πολιτικοί. Για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα. Πριν είναι πιο αργά…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/2/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/dialogos-tora/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου