Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Για έναν καλύτερο κόσμο

Μερες γιορτινές και η σκέψη βρίσκεται στους ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τις απολαύσουν. Στους άστεγους και τους άπορους. Τους ανθρώπους χωρίς δουλειά και χωρίς εισοδήματα.  Ολους εκείνους που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.
Ηταν τέτοιες μέρες το 2004 όταν, ευρισκόμενος στο Νεπάλ, έβλεπα δαχτυλίδια σε βιτρίνα καταστήματος όταν πέρασε ένας πλανόδιος που πωλούσε παρόμοια. Ξαφνικά ξεκίνησε ένα παζάρι για την τιμή ανάμεσα στον καταστηματάρχη και τον πλανόδιο. Οταν τους εξήγησα ότι απλώς κοιτάω, ο πλανόδιος συνέχισε τον δρόμο του, ενώ ο καταστηματάρχης, όταν του εξέφρασα την έκπληξή μου για τη σκηνή, μου είπε: «Εδώ είμαστε όλοι φτωχοί, αλλά εκείνος είναι πιο φτωχός από μένα και σε αυτόν τον κόσμο όλοι πρέπει να ζήσουμε».
Τα λογια αυτά αποθηκεύτηκαν στην καρδιά μου. Και τα επαναλαμβάνω συχνά σε παρέες. Γιατί, σε αυτόν τον κόσμο, όλοι έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Μερες γιορτινές λοιπόν και είναι αφομή για αναστοχασμό. Για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Για έναν κόσμο στον οποίο επιβάλλεται η αναθεώρηση της οικονομικής – κοινωνικής – προνοιακής πολιτικής του κράτους. Αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/12/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-enan-kalitero-kosmo/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου