Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ξανάρχονται οι τουρίστες στα Χανιά - Δημοφιλείς προορισμοί Ελαφονήσι και Μουσεία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ερχονται, γοητεύονται και ξανάρχονται οι τουρίστες στον νομό Χανίων καθώς “μαγεύονται” από το κλίμα και τη φυσική ομορφιά, την κρητική φιλοξενία αλλά και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, η πλειοψηφία των φετινών επισκεπτών δεν επισκέφτηκε τον τόπο μας για πρώτη φορά, αλλά έχει ξανάρθει στη Δυτική Κρήτη ενώ σε ό,τι αφορά τα ντόπια προϊόντα ενδιαφέρονται για το τοπικό κρασί, το ελαιόλαδο και τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού.
Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς τους είναι το Ελαφονήσι και ακολουθούν τα Μουσεία, ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα.
Ως προς τα προβλήματα που εντοπίζουν, αφορούν πρωτίστως την οδική σήμανση και ακολουθεί η καθαριότητα σε δρόμους και πλατείες αν και θεωρούν πως έχει αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2015, συγκεντρώνοντας 4000 έγκυρα ερωτηματολόγια, από ερευνητές του Μ.Α.Ι.Χ., Πολυτεχνείου και Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και στοιχεία για τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών που έχουν δημοσιευθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων.
Ο συντονισμός έγινε από το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μ.Α.Ι.Χ., σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Για τη δόμηση του ερωτηματολογίου και καθόλη την πορεία της έρευνας, υπήρξε επικοινωνία με την Ενωση Ξενοδόχων Χανίων.
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ
ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «οι τουρίστες που προτιμάνε το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό, για τις διακοπές τους, θεωρούν στην πλειοψηφία τους τις τιμές κανονικές προς φτηνές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ η σχέση τιμής ως προς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων είναι καλύτερη.
Η ηλικία των επισκεπτών είναι κυρίως μεταξύ 25-54 ετών, ενώ η πλειοψηφία έχει ξαναέρθει στη Δυτική Κρήτη. Οι αλλοδαποί τουρίστες είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, αφού τρεις στους τέσσερις είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ, ξοδεύοντας κατά τη διάρκεια των 9 ημερών που διαμένουν στη Δυτική Κρήτη κατά μέσο όρο 390 ευρώ κατά κεφαλήν, εκτός των δαπανών που αφορούν τα αεροπορικά τους εισιτήρια και το κόστος διαμονής».
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία «προτιμάνε τις οικογενειακές διακοπές με ή χωρίς παιδιά ενώ διαμένουν στις γύρω περιοχές του Πλατανιά και της Αγίας Μαρίνας, κυρίως σε ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων, με τρεις στους δέκα να επιλέγουν το πακέτο “all inclusive”. Το κλίμα και η φυσική ομορφιά του τόπου συνεχίζουν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή του τελικού προορισμού τους, πραγματοποιώντας τις κρατήσεις των ξενοδοχειακών καταλυμάτων κυρίως από ταξιδιωτικά γραφεία και on line συστήματα κράτησης».
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους, «οι αλλοδαποί τουρίστες χρησιμοποιούν κυρίως τα λεωφορεία/ΚΤΕΛ αλλά και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ με μεγάλη ικανοποίηση κάνουν χρήση και των ταξί για τις διάφορες περιηγήσεις τους, αναδεικνύοντας και φέτος την παραλία του Ελαφονησίου ως τον πιο δημοφιλή προορισμό».
Σύμφωνα, πάντα, με τους ερευνητές, «ο αλλοδαπός επισκέπτης αισθάνεται εξαιρετικά ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που του προσφέρει το τουριστικό κατάλυμα, ενώ έχει βελτιώσει την εικόνα του για την κατάσταση του οδικού δικτύου, την οδική σήμανση αλλά και την καθαριότητα τόσο στην πόλη όσο και στις παραλίες».
ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ
ΣΕ ΤΑΒΕΡΝΕΣ
Εκτός από τα έξοδα που έχουν κάνει για τα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος διαμονής τους, «σχεδόν εννέα στους δέκα τουρίστες δαπανούν το περισσότερο μέρος του προϋπολογισμού τους στις ταβέρνες και καφετέριες, ακολουθούν οι δαπάνες σε Σουπερμάρκετ και σε μετακινήσεις, ενώ αντίθετα πολύ μικρό είναι το ποσοστό αυτών που ενδιαφέρονται να δαπανήσουν κάποια χρήματα για τη νυχτερινή τους διασκέδαση. Αναφορικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, οι μισοί αλλοδαποί τουρίστες στρέφονται στην αγορά του τοπικού κρασιού, ελαιολάδου και χυμό από πορτοκάλι».
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ
ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ
Σχετικά με τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών στο αεροδρόμιο Χανίων και με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χανίων για το 2015, καταγράφονται 941 χιλιάδες αφίξεις, σημειώνοντας μια οριακή αύξηση σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Την υψηλότερη αύξηση σημείωσαν οι Γερμανοί κατά 26% σε σχέση με την περυσινή περίοδο, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις νότιες περιοχές των Χανίων, ενώ από τους Σκανδιναβούς, οι Σουηδοί ήταν αυτοί που κατέγραψαν τη μοναδική αλλά πολύ σημαντι
κή αύξηση κατά 10%, κατακτώντας την πρώτη θέση επί των συνολικών αφίξεων, αφήνοντας τους Νορβηγούς στη δεύτερη θέση, οι οποίοι σημείωσαν μια πτώση κατά 6%.
Επίσης, οι μισοί περίπου αλλοδαποί τουρίστες προέρχονται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, ποσοστό το οποίο όμως είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι σχεδόν
τρεις στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες που καταφτάνουν στο αεροδρόμιο Χανίων προτιμούν την αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους “Ryanair” και της οποίας το 91% των επιβατών προέρχεται από μη Σκανδιναβικές χώρες, αλλάζοντας έτσι το μίγμα των τουριστών που επιλέγει το αεροδρόμιο Χανίων ως τελικό προορισμό.
Η ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ
Η ομάδα συγγραφής και ανάλυσης ήταν από τους: δρ Γεώργιο Μπαουράκη (διευθυντής Μ.Α.Ι.Χ.), Γεώργιο Αγγελάκη (Ερευνητή Μ.Α.Ι.Χ.), καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη (Πολυτεχνείο Κρήτης - Audencia Nantes School of Management), Περικλή Δράκο (Ε.Δ.Ι.Π. Πανεπιστήμιο Κρήτης).
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΜ
Τα αποτελέσματα της έρευνας στο αεροδρόμιο θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7 μ.μ., στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου-ΚΑΜ. Επίσης θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα άλλων τριών ερευνών που διενεργήθηκαν από το ΜΑΙΧ και αφορούν τις περιοχές της Παλαιόχωρας, του Μπάλου και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
Την εκδήλωση με θέμα: “Προοπτικές και Δυνατότητες του Τουρισμού στον Ν. Χανίων” οργανώνουν το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), η Ενωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης, το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τμήμα Δυτικής Κρήτης) και το Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ - Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
(Χανιώτικα νέα - 4/12/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/xanarchonte-i-touristes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου