Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ο πλανήτης εκπέμπει sos

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα το οποίο δεν αφορά λίγους. Μας αφορά όλους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ήδη εμφανιστεί στον πλανήτη. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον, αν δεν ληφθούν μέτρα.
Προ ημερων στα Χανιά, στην Ελλάδα αλλά και σ’ όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις για το περιβάλλον με αφορμή τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι. Ο -πάντα ευαισθητοποιημένος- καθηγητής και τ. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννης Φίλης, πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου  (Κ.Α.Μ.) σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Κ.Α.Μ. και ο Ιατρικός Σύλλογος.
Ο κ. Φίλης είπε μεταξύ άλλων ότι ήδη βιώνουμε κάποιες από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην υγεία καθώς «το 2003 ο ακραίος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη στοίχισε τη ζωή σε 70.000 άτομα», «τα τσιμπούρια που μεταφέρουν τα βακτήρια που προκαλούν τη νόσο “Lyme” έχουν φθάσει ως τη Σουηδία λόγω  των ήπιων Χειμώνων», «η συχνότητα των φυσικών καταστροφών λόγω κλίματος έχει τριπλασιαστεί από το 1960 με συνέπεια τους 60.000 θανάτους κατ’ έτος» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται.
Ακόμα ο κ. Φίλης είπε ότι «η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολιτισμός και συνδέεται άμεσα με τα άλλα δύο μεγάλα προβλήματα, το οικονομικό και την ασφάλεια. Εχουμε τη γνώση και την τεχνολογία για να το λύσουμε.
Η λύση του είναι καθαρά ζήτημα ανθρώπινης συμπεριφοράς και πολιτικής. Το ερώτημα είναι: Θα λάβουμε τις σωστές πολιτικές αποφάσεις εγκαίρως ή θα περάσουμε στην ιστορία ως η γενιά που κατέστρεψε το μέλλον των παιδιών της;».
Στο σημείο αυτό βρίσκεται και η ουσία: Οι κυβερνήσεις θα ενδιαφέρθουν να πάρουν αλλά και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις εκείνες που θα αναστρέψουν την κατάσταση και θα συντελέσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Και εμείς, οι πολίτες, ας ακούσουμε και ας αφουγκραστούμε αυτά τα λόγια. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι, φυσικά, υπόθεση των κυβερνήσεων, αλλά είναι και υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/12/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-planitis-ekpempi-sos/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου