Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια του Μουσείου Τυπογραφίας

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που το Μουσείο Τυπογραφίας άνοιξε ένα παράθυρο -το μοναδικό στην Ελλάδα- στην Τέχνη που άλλαξε τη ροή της ιστορίας. Με αφορμή την επέτειο, αλλά και τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, μία πολυσύνθετη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Τυπογραφίας στο ΒΙΟ.ΠΑ. Χανίων.
Στην εκδήλωση θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μουσείου Τυπογραφίας “Ιστορία της Γραφής και των γραφικών τεχνών” από την ομώνυμη μόνιμη έκθεση του Μουσείου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Επίσης, θα παρουσιαστεί μια πρωτότυπη μελέτη για το χαρτί, με αφορμή τα βιβλία “Ιστορία του Χαρτιού” των Μαρίνου Βλέσσα & Μαρίας Μαλακού που περιγράφει τη συναρπαστική διαδρομή του χαρτιού ανά τους αιώνες και “Σούε Τάο” των Li-Ling Hsiao & Μαρίνου Βλέσσα, που αφηγείται τη θυελλώδη ζωή της ποιήτριας, εταίρας και χαρτοποιού Σούε Τάο, στην Κίνα, περίπου το 800 μ.Χ. (και τα δύο βιβλία είναι εκδόσεων “Αιώρα”).
Ακόμα, για πρώτη φορά, θα παρουσιαστούν τα συλλεκτικά φύλλα των επετειακών γραμματοσήμων και οι ειδικοί αναμνηστικοί συλλεκτικοί φιλοτελικοί φάκελοι που δημιουργήθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ. ειδικά για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τυπογραφίας.
Μετά τις ομιλίες, θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας του Μουσείου, που περιλαμβάνει σπάνιες εκδόσεις από τη Βενετία του 16ου και 17ου αιώνα, γκραβούρες εποχής κ.ά., δωρεές Κώστα Τζωρτζάκη, αλλά και λιθογραφίες και χαλκογραφίες από τον 17ο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα που απεικονίζουν το λιμάνι των Χανίων και περιγράφουν με γλαφυρότητα την ιστορία της πόλης. Oι παραστάσεις αυτές προέρχονται από έντυπα της εποχής, όπως τα περιοδικά “L’ Illustration”, “Le Petit Journal”, “Le Petit Parisien”, “Le Monde Illustré”, “Scientific American”, “The Illustrated London News” κ.ά., τα οποία βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Μουσείου Τυπογραφίας.
Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση στο νέο πωλητήριο του Μουσείου.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό και δεν θα αποσταλούν προσωπικές προσκλήσεις.
(Χανιώτικα νέα - 14/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/deka-chronia-mousio-tipografias-3/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου