Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

“Ταξίδι” σε ένα μαγευτικό τηλεπικοινωνιακό σύμπαν μέσα από τον ραδιοερασιτεχνισμό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
“Ταξίδι” σε έναν μαγευτικό ραδιοφωνικό κόσμο αποτελεί ο ραδιοερασιτεχνισμός. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο χόμπι με το οποίο ασχολούνται δεκάδες άνθρωποι και στην Κρήτη.
Ολοι έχουν άδεια ραδιοφωνικού σταθμού με τον οποίο κάνουν συνομιλίες στις ζώνες των VHF και των βραχέων κυμάτων.
Για να αποκτήσουν την άδεια πρέπει να δώσουν εξετάσεις οι οποίες διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο. Κάθε Μάιο και Νοέμβριο.
Μάλιστα, οι εξετάσεις υποψηφίων για την απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη, Α΄ περιόδου 2015, έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 στα Χανιά. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε αίθουσα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, (οδός Νεροκούρου 30 Χανιά), με ώρα έναρξης 9 π.μ. και θα διενεργηθούν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, με τη χρήση εγκατεστημένου μηχανογραφικού συστήματος εξετάσεων.
Η υποβολή αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις από τους υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες, που έχουν μόνιμη κατοικία στo Νομό Χανίων, θα πρέπει να γίνει μέχρι 22 Μαΐου 2015.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ, μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές τους στα ερτζιανά κύματα. Κάνουν συνομιλίες και ανταλλάσουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν. Σε πολλές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, π.χ. σεισμοί και πυρκαγιές, έχουν διαθέσει τα μηχανήματά τους και τις συχνότητές τους για την εξυπηρέτηση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας.
ΕΝΩΣΗ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία διαθέτει την ιστοσελίδα: http://www.rasc.gr/portal/.
Σύμφωνα με την Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, «ο
Ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια κοινωνική ενασχόληση η οποία έχει σκοπό την γνωριμία ατόμων, την κοινωνική προσφορά και την αυτοδιδασκαλία μέσα από πολλούς τρόπους. Οι ραδιοερασιτέχνες, τα άτομα που ασχολούνται με τον ραδιοερασιτεχνισμό, χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse, καθώς και με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent's Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με τον σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για κοινωνικό όφελος.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ
Ως προς την ιστορία του ραδιοερασιτεχνισμού, σημειώνεται:
«Αν και τα πρώτα στοιχεία του προέρχονται από τις αρχές του 1800, ο ραδιοερασιτεχνισμός με την σημερινή μορφή του διαμορφώθηκε στις αρχές του 1900 κυρίως στην Αμερική. Εκείνη την περίοδο, τα ραδιοφωνικά κύματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως εμπορικά, και έτσι οι κρατικές αρχές παραμέρισαν τους ραδιοερασιτέχνες, δίνοντάς τους μια περιοχή των βραχέων, η οποία ήταν εντελώς άχρηστη εκείνη την εποχή. Οι ραδιοερασιτέχνες όμως, πειραματιζόμενοι, κατάφεραν να συνομιλήσουν παγκόσμια χρησιμοποιώντας αυτή την μπάντα, παρά τις προβλέψεις του υπόλοιπου κόσμου».
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ- ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ
Οι επαναλήπτες, βοηθούν την επικοινωνία στα VHF και UHF, όπου είναι απαραίτητη η οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Οι επαναλήπτες τοποθετούνται σε κάποιο βουνό ή ψηλό κτήριο, ακούν σε μια συχνότητα (Για Παράδειγμα 146.750 Mhz) και αναμεταδίδουν ότι ακούν σε μία κοντινή συχνότητα (Για Παράδειγμα 146.850 Mhz). Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στους συνομιλητές. Οι επαναλήπτες για να αναμεταδώσουν ότι λαμβάνουν, εξετάζουν εάν το σήμα περιέχει έναν τόνο, ο οποίος δεν γίνεται αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί. Αν δεν ακούσουν τον συγκεκριμένο τόνο, απορρίπτουν το σήμα. Επαναλήπτες γενικά υπάρχουν μόνο στα VHF, UHF και άνω, καθώς στα βραχέα δεν υπάρχει λόγος χρήσης.
Μια ιδιαίτερη κατηγορία επαναληπτών είναι οι αναμεταδότες. Οι αναμεταδότες λειτουργούν όπως οι επαναλήπτες, αλλά αναμεταδίδουν το σήμα σε άλλη μπάντα δηλαδή ένα σήμα στην μπάντα των VHF (π.χ 147.750 Mhz) θα αναμεταδοθεί στην μπάντα των UHF (π.χ 441.750 Mhz).
Οι ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, βρίσκονται στα Βραχέα (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF). Οι αδειούχοι κατηγορίας 1, έχουν δικαίωμα εκπομπής σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, ενώ οι αδειούχοι κατηγορίας 2 μόνο στα VHF και UHF.
Η ΑΔΕΙΑ
Σε όλες τις χώρες οι ραδιοερασιτέχνες απαιτείται να κατέχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Οι ραδιοερασιτεχνικές άδειες δεν δίνονται απλά με την καταβολή ενός παράβολου, αλλά μετά από επιτυχή γραπτή και προφορική εξέταση πάνω σε θέματα πομπών, δεκτών, ραδιοκυμάτων, νομοθεσίας, ασφάλειας χειριστή κ.ά. Κάθε χώρα έχει διαφορετική νομοθεσία για την χορήγηση ραδιοερασιτεχνικής άδειας, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες υποβάλλουν τους ενδιαφερόμενους σε εξετάσεις για τη λήψη του ραδιοερασιτεχνικού Πτυχίου. Κατόπιν, ο πτυχιούχος λαμβάνει από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες την αντίστοιχη άδεια.
Στην Ελλάδα τα πτυχία των Ραδιοερασιτεχνών χωρίζονται σε (2) κατηγορίες ("κατηγορία 1" και "κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου"). Δικαίωμα για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι είναι πολίτες Κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.
•Τα γραφεία της Ενωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης είναι στη διεύθυνση: Σολωμού Σολωμού Κτίριο 14Β 
Εργατικές κατοικίες Αγίας Αικατερίνης
Ηράκλειο - Κρήτης, Τ.Κ. 71 307 Τηλ. & Fax: 2810-285141
•Το τηλέφωνο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είναι 2821344512.
(Χανιώτικα νέα - 15/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/taxidi-se-ena-mageftiko-tilepikinoniako-simpan/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου