Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πολιτιστικές εκδηλώσεις με δράσεις και παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους στις 24 Μαίου στο Μουσείο Τυπογραφίας

Ημέρα αφιερωμένη στον πολιτισμό θα είναι η Κυριακή 24 Μαΐου στο Μουσείο Τυπογραφίας, με δράσεις και παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων, αλλά και την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου.
Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι της Τυπογραφίας και των Τεχνών, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους χώρους του Μουσείου, να ξεναγηθούν δωρεάν στις αίθουσες του και να απολαύσουν, το πρωί μουσικοθεατρικά δρώμενα για παιδιά με τη Μάρω Θεοδωράκη, και το βράδυ, τον Νίκο Αλεξίου σε μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, στο αμφιθέατρο του Μουσείου.
* Το πρωί της Κυριακής 24 Μαΐου, στις 11 π.μ., η πασίγνωστη συγγραφέας παιδικών βιβλίων και μουσικοσυνθέτρια Μάρω Θεοδωράκη, ανιψιά του αξεπέραστου Μίκη Θεοδωράκη, θα βρίσκεται στο Μουσείο Τυπογραφίας για να τραγουδήσει μαζί με τα παιδιά, αλλά και να διηγηθεί για πρώτη φορά, το ανέκδοτο παραμύθι της “Τα αποτυπώματα μιας κουκίδας”, ένα παραμύθι που έγραψε για το μοναδικό στην Ελλάδα “Μουσείο Τυπογραφίας” εμπνευσμένη από την πρόσφατη επίσκεψή της στο μουσείο.
“– Δηλαδή μέσα σ’ αυτό το μοναδικό Μουσείο μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο παρελθόν, να μάθει αλλά και να θαυμάσει πράγματα που δεν ξέρει; Η τυπογραφία πρέπει να άλλαξε τον κόσμο ! Απίθανο ακούγεται! είπε γεμάτη ενθουσιασμό η Γη .” (“Tα αποτυπώματα μιας κουκίδας”, ή αλλιώς, “Μια κουκίδα στο Μουσείο Τυπογραφίας”). Την Μάρω Θεοδωράκη, θα πλαισιώσουν ο Σταύρος Ψαρουδάκης και η χορωδία του 3ου δημοτικού σχολείου Χανίων. Θα προηγηθεί δωρεάν ξενάγηση από τις 10 το πρωί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
* Το βράδυ της ίδιας μέρας, Κυριακή 24 Μαΐου, στις 9 μ.μ., το “Μουσείο Τυπογραφίας” έχει την χαρά να φιλοξενεί, την παράσταση “Κόλχαας”, μια μεσαιωνική αληθινή ιστορία που αναβιώνει από τον αριστουργηματικό Νίκο Αλεξίου. Μετά από 4 χρόνια επιτυχίας στην Αθήνα, η παράσταση έρχεται στα Χανιά, στον ιδιαίτερο χώρο του “Μουσείου Τυπογραφίας” για μία και μοναδική παράσταση! Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.
“(…)Καθισμένος σε μια καρέκλα, όπως κάποιος λαϊκός αφηγητής, στην πανήγυρη, στο καφενείο, στο εργοστάσιο, στο συνδικάτο, ο Αλεξίου με λόγο κρουστό, με χυμούς λαϊκού οίστρου, με έξοχους ρυθμούς, με τη γνήσια λαϊκή παραστατική χειρονομία, εκθέτει το θαυμάσιο κείμενο και αναδεικνύει και το αφηγηματικό τάλαντο του Κλάιστ και τις διάχυτες έμμεσες αλλά σαφείς επαναστατικές του ιδέες και την απογοήτευση από την εκτροπή που, δυστυχώς, παίρνουν τα πράγματα, όταν η εξέγερση εναντίον του κακού και του άδικου αλαζονεύεται και, για να επιβάλει τις ιδέες της, καταφεύγει σε βία, συχνά τρομερότερη από εκείνη που καταδικάζει”. Κ. Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ.
Μετάφραση, δραματουργική προσαρμογή, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Νίκος Αλεξίου.
Θα προηγηθεί δωρεάν ξενάγηση στις 8 μ.μ.
(Χανιώτικα νέα web - 18/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/politistikes-ekdilosis-stis-24-meou-sto-mousio-tipografias-2/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου