Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Καταγγελίες βουλευτών για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Για μεθοδευμένες αυξήσεις των τιμολογίων της Δ.Ε.Η. την τελευταία τριετία κάνουν λόγο 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ανάμεσά τους οι Βάλια Βαγιωνάκη και Παύλος Πολάκης- καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Οι βουλευτές καταγγέλλουν άνιση μεταχείριση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και επιχειρήσεων και ζητούν την παρέμβαση του υπουργού για να σταματήσουν οι υπερρχρεώσεις.
Υπενθυμίζουν ότι ο ίδιος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ομιλία του στη Βουλή στα τέλη Απρίλη (29/4) είχε επιτεθεί κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο αυξήσεων που επιχείρησε να π
εράσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η.
Οι 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παραθέτουν αναλυτικούς πίνακες περιγράφοντας τη «μεθόδευση των αυξήσεων». Πιο αναλυτικά σημειώνουν τα εξής:
«Την 1.1.2012 ίσχυε η κλιμάκωση με επτά (7) διαβαθμίσεις χρέωσης με σκοπό την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, που είναι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε συνέχεια από 1.1.2013 μεταβλήθηκαν οι διαβαθμίσεις χρέωσης από επτά (7) σε τρεις (3) με αποτέλεσμα να υπάρξει “κρυφή”  αύξηση της χρέωσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Με ισχύ από 25.7.2014 από την πρώην διοίκηση της Δ.Ε.Η. και με τη σύμφωνη γνώμη της πρώην πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων άλλαξε εκ νέου η διαβάθμιση και απέμειναν μόνον δύο κλίμακες.
Η μείωση των κλιμάκων από 7 τελικώς σε 2 συνεπάγεται αυτόματα την οικονομική επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και μάλιστα μέσα σε μία χρονική περίοδο 2,5 χρόνων ύφεσης, αποπληθωρισμού και συνολικής δραματικής υποβάθμισης των εισοδημάτων των πολιτών. Για να γίνει κατανοητό, μία κατανάλωση της τάξεως των 800 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 45,00 €, το 2013 62,34 € και το 2014 75,68 € ανά τετραμηνία. Αντίστοιχα μια κατανάλωση της τάξεων των 3.000 kWh το 2012 ισοδυναμούσε με αξία χρέωσης ρεύματος της τάξης των 274,65 € και τα έτη 2013 και 2014 307,56 € ανά τετραμηνία. Σε επίπεδο ποσοστιαίων μεταβολών για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έχουμε μία αύξηση που κυμαίνεται στο 60%, ενώ στα υψηλά και υψηλότατα εισοδήματα η αύξηση κυμαίνεται κοντά στο 15%.
Σημειώνεται ότι και στο πεδίο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, ενώ υπάρχει κλιμάκωση σε kWh για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αντιθέτως οι χρεώσεις για το δίκτυο μεταφοράς και το δίκτυο διανομής είναι ενιαίες για όλα τα κλιμάκια, ενώ θα μπορούσε η αντίστοιχη χρέωση να γίνεται κλιμακωτά, ώστε οι μεσαίες και χαμηλές καταναλώσεις (μέχρι 3.000 kWh) να έχουν δικαιότερες χρεώσεις σε σχέση με τις πολύ μεγάλες καταναλώσεις (>3.000 kWh).
Επισημαίνεται ότι ανάλογη άνιση μεταχείριση καταγράφηκε και στην περίπτωση χρέωσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για τις οποίες επήλθε αύξηση της χρέωσης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αντίθετα στις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η αύξηση της χρέωσης δεν ήταν αντίστοιχη.
Λόγω των ως άνω, οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θίγονται από την εφαρμοζόμενη τιμολόγηση είδαν στους λογαριασμούς τους υπέρογκες αυξήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δικαίως διαμαρτύρονται για αυτό το γεγονός».
Βάσει των παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να αρθεί αυτή η καταφανής άνιση μεταχείριση, στις χρεώσεις προμήθειας (κατανάλωσης) ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας της Δ.Ε.Η. Α.Ε., των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας για να ενισχυθεί η διαρρηγμένη από τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κοινωνική συνοχή».
Τέλος, διερωτώνται «εάν η νέα υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική υποστηρίζει το κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα ή εξυπηρετεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και εν τέλει την πλήρη απελευθέρωση της ενέργειας;».
(Αναδημοσίευση από τα "Χανιώτικα νέα" - 23/5/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/iperchreosi-strevlosis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου