Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

"Ναι" στο εμβόλιο, "όχι" στον πανικό για τη μηνιγγίτιδα λέει η Παιδιατρική του Νοσοκομείου Χανίων

Υπέρ του εμβολιασμού για τη μηνιγγίτιδα και κατά του πανικού τάσσεται η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων με αφορμή τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα Χανιά.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ζήτησε από το υπουργείο Υγείας την κατ΄εξαίρεση δωρεάν χορήγησή του στα Χανιά χωρίς να έχει λάβει καμία απάντηση.
Σε ανακοίνωση – ενημέρωση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων που υπογράφει εκ μέρους των ιατρών η διευθύντριά της Ευαγγελία Μπαλωμενάκη, αναφέρεται:
«Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας που συνέβησαν στο νομό μας , τον τεράστιο πανικό που ακολούθησε και την τεράστια παραφιλολογία γύρω από πραγματικά γεγονότα νιώθουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε ως δημόσιος φορέας τούς συμπολίτες μας.
Πράγματι σε χρονικό διάστημα 13 ημερών νοσηλεύσαμε δύο περιστατικά μηνιγγίτιδας στην κλινική μας. Εξ αυτών το ένα κατέληξε και το άλλο επιβίωσε μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των ιατρών της μονάδας παίδων στο ΠΑΓΝΗ.
Η μηνιγγίτις είναι σοβαρή λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και υπήρχε από πάντα. Τα τελευταία χρόνια μετά τον μαζικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού έχει υπάρξει μια ύφεση της νόσου και τα κρούσματα έχουν ελαττωθεί σημαντικά. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα επιθετικό μικρόβιο , το οποίο έχει 12 στελέχη. Το εμβόλιο που γίνεται υποχρεωτικά στα παιδιά μέχρι και σήμερα περιλαμβάνει μόνο το C στέλεχος. Κυκλοφορεί όμως εδώ και 2 περίπου χρόνια ένα νέο εμβόλιο που περιλαμβάνει το στέλεχος B και δεν έχει πάρει έγκριση από το υπουργείο υγείας να χορηγείται δωρεάν.
Τα δύο κρούσματα στο νομό μας οφείλονται στο στέλεχος Β και θεωρούμε ότι είναι μεγάλος αριθμός για μια μικρή περιοχή. Προτείνουμε λοιπόν τον εμβολιασμό κυρίως του παιδικού πληθυσμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το κόστος του εμβολίου είναι υψηλό και ως κλινική επικοινωνήσαμε από 15/01/2015 εγγράφως με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κ.Κρεμαστινού) και με το υπουργείο υγείας με την υπεύθυνη Κ.Κύρλεση και ζητήσαμε ειδικά στο νομό μας να χορηγηθεί το εμβόλιο άμεσα και ΔΩΡΕΑΝ. Δεν έχουμε λάβει ουδεμία απάντηση. Πέραν όμως της κρατικής αδιαφορίας το εμβόλιο πρέπει να γίνει και με ψυχραιμία να διεκδικήσουμε την δωρεάν χορήγηση του. Οι γονείς θα ενημερωθούν από τους παιδιάτρους τούς για τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου , καθώς και για τον χρόνο και τρόπο εμβολιασμού.
Η μηνιγγίτις παρόλο που είναι σοβαρή νόσος είναι σπάνια , επομένως δεν έχουν νόημα κινήσεις πανικού και με σύνεση οι γιατροί να ενημερώνουν τον κόσμο και να εφαρμόζουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Εκ μέρους των ιατρών της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Χανίων
Η διευθύντρια της κλινικής Μπαλωμενάκη Ευαγγελία».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 21/1/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ne-sto-emvolio-ochi-ston-paniko-lei-pediatriki-kliniki-tou-nosokomiou-chanion/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου