Λαμπρές μορφές της ελληνικής αρχαιότητας, ποιητές, φιλόσοφοι, βασιλιάδες και ήρωες, καλλιτέχνες και ρήτορες, ανάμεσά τους ο Ομηρος, ο Αγαμέμνονας, ο Αχιλλέας, ο Ηρόδοτος, ο Λεωνίδας, ο Περικλής, ο Σοφοκλής, ο Πλάτωνας, ο Δημοσθένης, ο Φίλιππος ο δεύτερος, ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά και “ανώνυμα” άτομα της καθημερινότητας, απλοί πολίτες, “περιοδεύουν” σε Καναδά και ΗΠΑ, σε μια μοναδική έκθεση που στόχο έχει να παρουσιάσει το αρχαιοελληνικό μεγαλείο και πολιτισμό, στο εξωτερικό.
Iστορικά πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους όχι μόνο στην εποχή τους, αλλά μέχρι τις μέρες μας, σημαντικότατες μυθολογικές φιγούρες στις οποίες ανατρέχουμε ξανά και ξανά, χαρισματικές προσωπικότητες που έχουν γίνει διεθνή σύμβολα, και έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία αυτού που σήμερα καλούμε δυτικό κόσμο, “πρωτοστατούν” μέσα από εκατοντάδες εκθέματα σε ένα ταξίδι που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Πρόκειται για την περιοδική έκθεση με τίτλο “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” (σ.σ.: “Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”), η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκθέματα – αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της χώρας.
Την μοναδική αυτή έκθεση συνδιοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οτάβα. Το πρωτοπόρο στοιχείο που έχει να επιδείξει η έκθεση είναι ότι για πρώτη φορά, τόσα πολλά και διαφορετικά εκθέματα, που προέρχονται από δεκάδες μουσεία της χώρας, συγκεντρώνονται με στόχο να “ταξιδέψουν” τους επισκέπτες της έκθεσης σε ένα άκρως διαφωτιστικό ταξίδι στον χρόνο, και να αναβιώσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό με τον πλέον “εύγλωττο” τρόπο.
Oπως μάλιστα χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό “πανόραμα” του ελληνικού πολιτισμού που έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός ελληνικών συνόρων.
Η διάρθρωση της έκθεσης
Η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” έχει κεντρικό θεματικό άξονα τους Ελληνες, είτε ως ιστορικές προσωπικότητες, είτε ως μυθολογικές φιγούρες, είτε ακόμα και ως απλούς πολίτες, τους οποίους και παρουσιάζει μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα, εκθέματα των ελληνικών μουσείων.
Για την ευκολότερη παρακολούθησή της, διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από ένα “πρελούδιο του Αιγαίου”, στον ανώνυμο επιφανή νεκρό, και συνεχίζει με τον μυθολογικό βασιλιά Αγαμέμνονα, μορφές αριστοκρατών, κ.λπ. Η έκθεση κορυφώνεται και κλείνει με μοναδικές προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, αλλά και λαμπρές ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος ο δεύτερος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Χρονολογικά η έκθεση “ταξιδεύει” όσους έχουν την τύχη να την παρακολουθήσουν από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, (σ.σ: περίπου από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.)
Σπάνιοι θησαυροί – εντυπωσιακά εκθέματα
Ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Ρόμπερτ Πεκ, μιλώντας για την έκθεση ανάφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ελληνική έκθεση που παρουσιάστηκε ποτέ στη Βόρειο Αμερική» τονίζοντας πως «πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Point a Calliere, Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ, του Καναδά, όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι τις 26 Απριλίου 2015. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έκθεση θα μεταφερθεί και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, από τις 5 Ιουνίου 2015 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2015. Ακολουθούν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).
Ο κατάλογος της έκθεσης
Από τη μοναδική αυτή έκθεση, δημιουργήθηκε ένας εξαιρετικά κατατοπιστικός κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα εκθέματα που “περιοδεύουν” στο εξωτερικό. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καλόγουστο τόμο, 450 σελίδων, μια πολυτελέστατη έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, επιμελήτριες του οποίου είναι η επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και η αρχαιολόγος Αναστασία Μπαλάσκα. Με ομώνυμο της έκθεσης τίτλο, ο κατάλογος, φιλοδοξεί να προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης ένα επιπλέον εργαλείο για την κατανόηση των εκθεμάτων της, αλλά -το σημαντικότερο- να δώσει παγκοσμίως σε όσους ενδιαφέρονται, μια σαφή ιδέα της παρουσίασης των Ελλήνων, όπως αυτή “περιοδεύει” σε Καναδά και Αμερική. Γραμμένος στα αγγλικά, ο τόμος περιλαμβάνει τις ίδιες θεματικές ενότητες της έκθεσης, κάθε έκθεμα της, σε συνδυασμό με συνοδευτικά κείμενα που διαφωτίζουν στοιχεία κάθε εποχής. Ολα τα εκθέματα, αλλά και οι φωτογραφίες που υπάρχουν στον τόμο συνοδεύονται από αναλυτικά λήμματα.
Μάλιστα, όπως μας είπε η Μαρία Βλαζάκη, αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος, με υποστηρικτικά δοκίμια, ώστε να είναι ακόμα πιο πλήρης η εικόνα της έκθεσης, τόσο για εκείνους που θα έχουν τη χαρά να την επισκεφθούν από κοντά, όσο και για εκείνους που θα ταξιδέψουν νοερά μέσα από τον κατάλογό της.
Μαρία Βλαζάκη: «Στόχος να δείξουμε το θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού»
«Στόχος μας ήταν να δείξουμε το εύρος του ελληνικού πολιτισμού» λέει χαρακτηριστικά στις “διαδρομές” η Μαρία Βλαζάκη που επιμελήθηκε την έκθεση και τον συνοδευτικό κατάλογο. «Εκείνο που θέλαμε είναι να δείξουμε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού, σε όλους τους επισκέπτες του Καναδά και της Αμερικής που θα επισκεφθούν την έκθεση», συμπληρώνει και τονίζει πως ήδη στο Μόντρεαλ, και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά το “άνοιγμα” της έκθεσης, αλλά και τις επόμενες μέρες, ήταν απίστευτος ο αριθμός των επισκεπτών. «Η έκθεση σημειώνει τεράστια επιτυχία στο Μόντρεαλ και ευελπιστούμε αυτό να συνεχιστεί και στα Μουσεία των άλλων πόλεων που θα πάει» αναφέρει η ίδια.
Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο…
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις περιοδικές εκθέσεις με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σημαντικότατες ευρωπαϊκές χώρες: Παρίσι, Οξφόρδη και Βερολίνο.
Ο τόμος αυτός, αφορά σε μια νέα έκθεση, αφιερωμένη στους “Ελληνες – Από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο”, η οποία οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με ένα Consortium 4 σπουδαίων Μουσείων του Καναδά και των ΗΠΑ και είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί σε Μόντρεαλ, Οτάβα, Σικάγο και Ουάσιγκτον. Η έκθεση έχει διπλό στόχο: αφενός να κάνει “οικείο” τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στο ευρύ κοινό, αφετέρου να προκαλέσει επιστημονικό διάλογο μεταξύ των ειδικών», Κωνσταντίνος Τασούλας, υπουργός Πολιτισμού.
«Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας σήμερα, εμπεριέχει το αποτύπωμα της αρχαίας Ελλάδας. Πολιτική και φιλοσοφία, λογοτεχνία και τέχνες,
μαθηματικά και ιατρική αρχιτεκτονική και αθλητισμός, όλα έχουν ρίζες και επιρροές από την αρχαία Ελλάδα. Η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” είναι ένα εμπεριστατωμένο “βλέμμα” στο πώς δημιουργήθηκε αυτό που αποκαλούμε “λίκνο του δυτικού πολιτισμού” και πώς αυτό άλλαξε τον κόσμο. Η έκθεση είναι εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθός της, την ποικιλία της αλλά και την οπτική της. Είναι η πιο αναλυτική παρουσίαση της Αρχαίας Ελλάδας, που εκτείνεται ιστορικά σε περίοδο 5.000 χρόνων μέσα από περισσότερα από 500 εξαιρετικά εκθέματα, ανάμεσά τους πραγματικοί θησαυροί της αρχαιότητας. Και “ζωντανεύει” την ιστορία μέσα από τις διηγήσεις για σημαντικές, αλλά και απλές προσωπικότητες του Μύθου και της Ιστορίας.[…] Είμαστε περήφανοι που τα Μουσεία μας συνεργάστηκαν για να φέρουμε στην Βόρειο Αμερική όλους αυτούς τους μοναδικούς θησαυρούς , κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε μεμονωμένα. Το Consortium που δημιουργήσαμε οργανώθηκε και διευθύνεται από το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, η συνεισφορά των οποίων ήταν καθοριστική.
Ο Περικλής, ο εξέχων αυτός πολιτικός και ρήτορας του Χρυσού Αιώνα της Ελλάδας έλεγε πως οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους όχι αυτό που χαράσσεται στις ταφόπλακες τους, αλλά εκείνο που χαράζουν στις ζωές των άλλων. Και η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας στις ζωές όσων ακολούθησαν ήταν καθοριστική. Εχουμε όλοι στα χέρια μας μια σημαντικότατη και εκπληκτική κληρονομιά. Με αυτή την έννοια, η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» δεν αφορά μόνο στους Έλληνες, αφορά όλους μας”.
Mark o Neil Πρόεδρος του Canadian Museum of History, Canada,
Francine Lelievre Διευθύντρια του Montreal Archaeology and History Complex, Montreal, Canada,
Gary Knell Πρόεδρος του National Geographic Society, Washington DC, USA,
Richard W. Lariviere Πρόεδρος τoυ The Field Museum, Chicago, USA.
Info: Ο κατάλογος “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” πωλείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Πρόκειται για έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια παραγωγή των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ, με την υποστήριξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 24/1/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ellines-apo-ton-agamemnona-ston-mega-alexandro/#
Iστορικά πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους όχι μόνο στην εποχή τους, αλλά μέχρι τις μέρες μας, σημαντικότατες μυθολογικές φιγούρες στις οποίες ανατρέχουμε ξανά και ξανά, χαρισματικές προσωπικότητες που έχουν γίνει διεθνή σύμβολα, και έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στη δημιουργία αυτού που σήμερα καλούμε δυτικό κόσμο, “πρωτοστατούν” μέσα από εκατοντάδες εκθέματα σε ένα ταξίδι που ενώνει το χθες με το σήμερα.
Πρόκειται για την περιοδική έκθεση με τίτλο “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” (σ.σ.: “Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο”), η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκθέματα – αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της χώρας.
Την μοναδική αυτή έκθεση συνδιοργανώνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Canadian Museum of History στην Οτάβα. Το πρωτοπόρο στοιχείο που έχει να επιδείξει η έκθεση είναι ότι για πρώτη φορά, τόσα πολλά και διαφορετικά εκθέματα, που προέρχονται από δεκάδες μουσεία της χώρας, συγκεντρώνονται με στόχο να “ταξιδέψουν” τους επισκέπτες της έκθεσης σε ένα άκρως διαφωτιστικό ταξίδι στον χρόνο, και να αναβιώσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό με τον πλέον “εύγλωττο” τρόπο.
Oπως μάλιστα χαρακτηριστικά ειπώθηκε κατά την παρουσίαση της έκθεσης, πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό “πανόραμα” του ελληνικού πολιτισμού που έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός ελληνικών συνόρων.
Η διάρθρωση της έκθεσης
Η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” έχει κεντρικό θεματικό άξονα τους Ελληνες, είτε ως ιστορικές προσωπικότητες, είτε ως μυθολογικές φιγούρες, είτε ακόμα και ως απλούς πολίτες, τους οποίους και παρουσιάζει μέσα από τα ανασκαφικά ευρήματα, εκθέματα των ελληνικών μουσείων.
Για την ευκολότερη παρακολούθησή της, διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ξεκινώντας από ένα “πρελούδιο του Αιγαίου”, στον ανώνυμο επιφανή νεκρό, και συνεχίζει με τον μυθολογικό βασιλιά Αγαμέμνονα, μορφές αριστοκρατών, κ.λπ. Η έκθεση κορυφώνεται και κλείνει με μοναδικές προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, αλλά και λαμπρές ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος ο δεύτερος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Χρονολογικά η έκθεση “ταξιδεύει” όσους έχουν την τύχη να την παρακολουθήσουν από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, (σ.σ: περίπου από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.)
Σπάνιοι θησαυροί – εντυπωσιακά εκθέματα
Ο πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα Ρόμπερτ Πεκ, μιλώντας για την έκθεση ανάφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη «μεγαλύτερη ελληνική έκθεση που παρουσιάστηκε ποτέ στη Βόρειο Αμερική» τονίζοντας πως «πολλά από τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας».
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Point a Calliere, Montreal Archaeology and History Complex στο Μόντρεαλ, του Καναδά, όπου αναμένεται να παραμείνει μέχρι τις 26 Απριλίου 2015. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η έκθεση θα μεταφερθεί και θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, από τις 5 Ιουνίου 2015 έως και τις 12 Οκτωβρίου 2015. Ακολουθούν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).
Ο κατάλογος της έκθεσης
Από τη μοναδική αυτή έκθεση, δημιουργήθηκε ένας εξαιρετικά κατατοπιστικός κατάλογος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα εκθέματα που “περιοδεύουν” στο εξωτερικό. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα καλόγουστο τόμο, 450 σελίδων, μια πολυτελέστατη έκδοση του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, επιμελήτριες του οποίου είναι η επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και η αρχαιολόγος Αναστασία Μπαλάσκα. Με ομώνυμο της έκθεσης τίτλο, ο κατάλογος, φιλοδοξεί να προσφέρει στους επισκέπτες της έκθεσης ένα επιπλέον εργαλείο για την κατανόηση των εκθεμάτων της, αλλά -το σημαντικότερο- να δώσει παγκοσμίως σε όσους ενδιαφέρονται, μια σαφή ιδέα της παρουσίασης των Ελλήνων, όπως αυτή “περιοδεύει” σε Καναδά και Αμερική. Γραμμένος στα αγγλικά, ο τόμος περιλαμβάνει τις ίδιες θεματικές ενότητες της έκθεσης, κάθε έκθεμα της, σε συνδυασμό με συνοδευτικά κείμενα που διαφωτίζουν στοιχεία κάθε εποχής. Ολα τα εκθέματα, αλλά και οι φωτογραφίες που υπάρχουν στον τόμο συνοδεύονται από αναλυτικά λήμματα.
Μάλιστα, όπως μας είπε η Μαρία Βλαζάκη, αναμένεται να κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος, με υποστηρικτικά δοκίμια, ώστε να είναι ακόμα πιο πλήρης η εικόνα της έκθεσης, τόσο για εκείνους που θα έχουν τη χαρά να την επισκεφθούν από κοντά, όσο και για εκείνους που θα ταξιδέψουν νοερά μέσα από τον κατάλογό της.
Μαρία Βλαζάκη: «Στόχος να δείξουμε το θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού»
«Στόχος μας ήταν να δείξουμε το εύρος του ελληνικού πολιτισμού» λέει χαρακτηριστικά στις “διαδρομές” η Μαρία Βλαζάκη που επιμελήθηκε την έκθεση και τον συνοδευτικό κατάλογο. «Εκείνο που θέλαμε είναι να δείξουμε την τεράστια συμβολή των Ελλήνων στη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού, σε όλους τους επισκέπτες του Καναδά και της Αμερικής που θα επισκεφθούν την έκθεση», συμπληρώνει και τονίζει πως ήδη στο Μόντρεαλ, και παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά το “άνοιγμα” της έκθεσης, αλλά και τις επόμενες μέρες, ήταν απίστευτος ο αριθμός των επισκεπτών. «Η έκθεση σημειώνει τεράστια επιτυχία στο Μόντρεαλ και ευελπιστούμε αυτό να συνεχιστεί και στα Μουσεία των άλλων πόλεων που θα πάει» αναφέρει η ίδια.
Ξεφυλλίζοντας τον κατάλογο…
«Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επιμελήθηκε τρεις περιοδικές εκθέσεις με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε σημαντικότατες ευρωπαϊκές χώρες: Παρίσι, Οξφόρδη και Βερολίνο.
Ο τόμος αυτός, αφορά σε μια νέα έκθεση, αφιερωμένη στους “Ελληνες – Από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο”, η οποία οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με ένα Consortium 4 σπουδαίων Μουσείων του Καναδά και των ΗΠΑ και είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί σε Μόντρεαλ, Οτάβα, Σικάγο και Ουάσιγκτον. Η έκθεση έχει διπλό στόχο: αφενός να κάνει “οικείο” τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στο ευρύ κοινό, αφετέρου να προκαλέσει επιστημονικό διάλογο μεταξύ των ειδικών», Κωνσταντίνος Τασούλας, υπουργός Πολιτισμού.
«Σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας σήμερα, εμπεριέχει το αποτύπωμα της αρχαίας Ελλάδας. Πολιτική και φιλοσοφία, λογοτεχνία και τέχνες,
μαθηματικά και ιατρική αρχιτεκτονική και αθλητισμός, όλα έχουν ρίζες και επιρροές από την αρχαία Ελλάδα. Η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” είναι ένα εμπεριστατωμένο “βλέμμα” στο πώς δημιουργήθηκε αυτό που αποκαλούμε “λίκνο του δυτικού πολιτισμού” και πώς αυτό άλλαξε τον κόσμο. Η έκθεση είναι εντυπωσιακή τόσο για το μέγεθός της, την ποικιλία της αλλά και την οπτική της. Είναι η πιο αναλυτική παρουσίαση της Αρχαίας Ελλάδας, που εκτείνεται ιστορικά σε περίοδο 5.000 χρόνων μέσα από περισσότερα από 500 εξαιρετικά εκθέματα, ανάμεσά τους πραγματικοί θησαυροί της αρχαιότητας. Και “ζωντανεύει” την ιστορία μέσα από τις διηγήσεις για σημαντικές, αλλά και απλές προσωπικότητες του Μύθου και της Ιστορίας.[…] Είμαστε περήφανοι που τα Μουσεία μας συνεργάστηκαν για να φέρουμε στην Βόρειο Αμερική όλους αυτούς τους μοναδικούς θησαυρούς , κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το καταφέρουμε μεμονωμένα. Το Consortium που δημιουργήσαμε οργανώθηκε και διευθύνεται από το Καναδικό Μουσείο Ιστορίας. Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων, η συνεισφορά των οποίων ήταν καθοριστική.
Ο Περικλής, ο εξέχων αυτός πολιτικός και ρήτορας του Χρυσού Αιώνα της Ελλάδας έλεγε πως οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους όχι αυτό που χαράσσεται στις ταφόπλακες τους, αλλά εκείνο που χαράζουν στις ζωές των άλλων. Και η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας στις ζωές όσων ακολούθησαν ήταν καθοριστική. Εχουμε όλοι στα χέρια μας μια σημαντικότατη και εκπληκτική κληρονομιά. Με αυτή την έννοια, η έκθεση “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» δεν αφορά μόνο στους Έλληνες, αφορά όλους μας”.
Mark o Neil Πρόεδρος του Canadian Museum of History, Canada,
Francine Lelievre Διευθύντρια του Montreal Archaeology and History Complex, Montreal, Canada,
Gary Knell Πρόεδρος του National Geographic Society, Washington DC, USA,
Richard W. Lariviere Πρόεδρος τoυ The Field Museum, Chicago, USA.
Info: Ο κατάλογος “The Greeks: Agamemnon to Alexander the Great” πωλείται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Πρόκειται για έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μια παραγωγή των εκδόσεων ΚΑΠΟΝ, με την υποστήριξη του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.
ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 24/1/2015)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ellines-apo-ton-agamemnona-ston-mega-alexandro/#
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου