Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δικαστική δικαίωση άνεργου δανειολήπτη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Νέα δικαίωση δανειολήπτη - ανέργου προέκυψε από το Ειρηνοδικείο Χανίων, σύμφωνα με την τοπική Ενωση Προστασίας Καταναλωτών, αφού «κούρεψε» σε ποσοστό περίπου 83% το χρέος του προς τράπεζες, όπου είχε καταναλωτικό δάνειο και δάνεια μικρότερα από δύο πιστωτικές κάρτες.
Πρόκειται για την υπ' αρ. 310/211 απόφαση του Ειρηνοδικείου, που δικαιώνει πανηγυρικά το συγκεκριμένο πολίτη ο οποίος προσέφυγε βάσει του Ν. 3869/2010 «περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών».
Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι άνεργος από την 1η Οκτωβρίου του 2010 και χωρίς περιουσιακά στοιχεία. Μοναδικό του έσοδο είναι το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, των 454,25 ευρώ.
Η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, εξήγησε ότι ο δανειολήπτης χρωστούσε στη μία τράπεζα από πιστωτική κάρτα, 3.037 ευρώ. Η τράπεζα αυτή δέχτηκε διακανονισμό, ώστε ο δανειολήπτης να πληρώσει το χρέος του, μέσα σε 304 μήνες από 10 ευρώ.
Στη δεύτερη τράπεζα όφειλε ένα καταναλωτικό δάνειο και δύο πιστωτικές κάρτες στο συνολικό ποσό των 39.625,31 ευρώ. Το Ειρηνοδικείο Χανίων αποφάσισε να κάνει δεκτή την καταβολή των 200 ευρώ/μήνα από το προτεινόμενο ποσό του μικρού εισοδήματος του δανειολήπτη και για τέσσερα χρόνια.
Το δικαστήριο επέβαλε κούρεμα του ποσού κατά 83%. Ετσι, ο άνεργος θα πληρώσει 200x48 μήνες = 9.600 ευρώ. Ωστόσο, η τράπεζα πρόβαλε ενστάσεις και αντέτεινε να συμπληρώσει το εισόδημά του η αδελφή του, η οποία τον φιλοξενούσε προσωρινά στο σπίτι της.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευδοκίμησαν στη σκέψη και στην πράξη του ειρηνοδίκη. Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης χαρακτηρίζει την απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων σημαντική, επίκαιρη, ελπιδοφόρα και συγχαίρει για ακόμη μία φορά τους ειρηνοδίκες της xώρας για τις τόσο σημαντικές αποφάσεις για τους πολίτες που καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη.
(Ελευθεροτυπία - 31/10/2011)
 Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=322159

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου