Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

"Μαμά μην τρέχεις"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ευτράπελες καταστάσεις που συμβαίνουν σε μια μικροαστική ελληνική οικογένεια έρχονται στο «φως» μέσα από τη θεατρική παράσταση: «Μαμά μην τρέχεις» που ανεβάζει με επιτυχία η χανιώτικη ομάδα: «Αρένα» στο θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» στο Κουμ Καπί.
Το έργο αυτό αποτελεί την πρώτη -και επιτυχημένη- συγγραφική προσπάθεια της Ελένης Ράντου. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την ασφυκτική ζωή των μελών μιας νεοελληνικής οικογένειας.
Το έργο γράφτηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια αλλά παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Ο Λουκάς (Μιχάλης Παπαβασιλείου), τροχονόμος στο επάγγελμα, τύπος λαϊκός και αφελής, που στον ελεύθερο χρόνο του αισθάνεται… ποιητής και γράφει στίχους που παραπέμπουν σε… λαϊκά άσματα, είναι παντρεμένος με τη Ζωή (Στέλλα Μπατάκη). Ο γιος του ο Βαγγέλης (Βασίλης Αντωνάκης) βρίσκεται στην εφηβεία και αναζητεί τη σεξουαλική του ταυτότητα. Μαζί τους ζει και η κουφή αλλά ενστικτώδης γιαγιά του Βαγγέλη (Εύα Συρρή). Στο σπίτι τους έρχεται, επίσης, συχνά η Ευανθία (Φωτεινή Μεζαρτζοπούλου) στην οποία η Ζωή κάνει κατ’ οίκον μαθήματα χορού αλλά και η φιλενάδα και συμμαθήτρια του Βαγγέλη, Τζο (Μαριάννα Λεδάκη), η οποία με έξυπνο τρόπο αντιμετωπίζει καταστάσεις και κακοτοπιές.
Οι ανατροπές αρχίζουν όταν ένας καθηγητής (Γιάννης Καρτσωνάκης) αναλαμβάνει τα ιδιαίτερα μαθήματα του Βαγγέλη. Ο καθηγητής γίνεται, άθελά του, θύτης και θύμα απωθημένων παθών και πόθων.
Η κατάληξη αστεία μα και τραγική… Το ηθικό δίδαγμα; Ισως ότι η καταπίεση ποτέ δεν ωφελεί. Κάποτε, έρχεται στην επιφάνεια με απρόβλεπτες συνέπειες…
Η Ελένη Ράντου δικαίως εμπιστεύτηκε το: «Μαμά μην τρέχεις» στην «Αρένα».
Το κοινό απόλαυσε την παράσταση και χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της.
Οι σκηνές διαδέχονται με έξυπνο τρόπο η μία την άλλη και οι ηθοποιοί πράγματι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Οι ίδιοι, έχοντας εμπειρία και από προηγούμενες παραστάσεις με την «Αρένα», υποδύονται άνετα τους ρόλους τους στη σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Βλησίδης».
Τα στιγμιότυπα είναι σύντομα, το κοινό δεν κουράζεται και απολαμβάνει το αποτέλεσμα. Ετσι, η «Αρένα» δίνει για άλλη μια φορά, ένα δυνατό «παρών» στον χώρο του θεάτρου.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι η Ρίτσα Χατζηδάκη στον συντονισμό, η Ελένη Τριποδάκη στη σκηνογραφία, ο Γιώργος Νικολακάκης στη μουσική επιμέλεια, ο Κώστας Παπαδόπουλος στον φωτισμό και τον ήχο, ο Δημήτρης Μπαρνιάς (ηχογράφηση) και ο Βασίλης Αντωνάκης (αφίσα).
Οι παραστάσεις συνεχίζονται έως την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 9 μ.μ.
(Χανιώτικα νέα - 24/10/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/80856-mama-min-trexeis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου