Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Δικαίωση δανειολήπτη από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚH
Δικαιώνεται με δικαστική απόφαση υπερχρεωμένος, πολύτεκνος συνταξιούχος του Δημοσίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, με απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων, ο συνταξιούχος πέτυχε με τη συνδρομή της τη διαγραφή χρέους της τάξης περίπου του 70% και πληρωμή του υπολοίπου σε ρύθμιση μηνιαίων δόσεων σε βάθος τετραετίας.Πρόκειται για την υπ' αριθμ. 309/2011 απόφαση του Ειρηνοδικείου, σε εφαρμογή του Ν.3869/2010 «Περί ρύθμισης και διαγραφής χρεών, υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων...».
Σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών, «ο εν λόγω συνταξιούχος είχε χρεωθεί σε πέντε τράπεζες, με καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες αλλά και χρέος ως εγγυητής, ποσό ανερχόμενο στο ύψος των 92.073 ευρώ. Αφού εμφάνισε πραγματική αδυναμία πληρωμής αυτών, από το έτος 2010, αίτησε τη ρύθμιση των χρεών του από το Ειρηνοδικείο Χανίων, αφού προηγουμένως είχε καταθέσει αίτηση για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών του, με τη συνδρομή της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης».
Ακόμα η Ενωση επισημαίνει ότι «περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα) ο δανειολήπτης δεν είχε στη διάθεσή του, βασικό του εισόδημα ήταν μία σύνταξη του Δημοσίου στο ύψος 1.100 ευρώ, από κινητά περιουσιακά στοιχεία είχε ένα αυτοκίνητο μάρκας Ford τύπου Fiesta 1.388 κ.ε. πρώτης κυκλοφορίας 2004, εμπορικής αξίας 5.000 ευρώ, και ένα μοτοποδήλατο 130 κ.ε. και εμπορικής αξίας 600 ευρώ.

Γλίτωσε 63.273 ευρώ

Το Ειρηνοδικείο Χανίων έκρινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία αυτά, ακόμα και σε ρευστοποίηση, δεν ήταν ικανά να ικανοποιήσουν την απαίτηση των πιστωτών του, γι' αυτό πήρε την τόσο σημαντική και γενναία απόφαση να απαλλάξει το δανειολήπτη από το τόσο βαρύ χρέος του, ποσού 63.273 ευρώ, καλώντας τον να πληρώσει το ποσό των 28.800 ευρώ σε βάθος τετραετίας με μηνιαίες καταβολές. Η αίτησή του έγινε δεκτή, παρά τους ισχυρισμούς των τραπεζών περί καταχρηστικότητας άσκησης της αίτησης, καθώς επικαλούνταν ότι ο δανειολήπτης απέκρυπτε από τους δανειστές του την κακή του οικονομική κατάσταση και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις».
Η πρόεδρος της Ενωσης, Ιωάννα Μελάκη, συμπληρώνει ότι με την ίδια απόφαση δικαιώθηκε η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών που «καλεί τους δανειολήπτες να εμπιστευτούν τόσο τις ευεργετικές διατάξεις του Ν.3869/2010, τις Πιστοποιημένες Ενώσεις Καταναλωτών, αλλά προπάντων τους Ελληνες δικαστές, οι οποίοι με τις γενναίες αποφάσεις τους στέκονται δίπλα στους οικονομικά δοκιμαζόμενους σήμερα Ελληνες καταναλωτές, που ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, από τη δυσκολία της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, που έζωσε τα περισσότερα νοικοκυριά».
(Ελευθεροτυπία - 25/10/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=320693

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου