Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Λάπτοπ σε μαθητές από τον Μιχάλη Μπλέτσα

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ «ΛΑΠΤΟΠ ΤΩΝ 100$»
Δωρίζει την εφεύρεσή του σε μαθητές
Του Γ. ΛΥΒΙΑΚΗ

Λάπτοπ για τους μαθητές στο Ασκύφου Χανίων, τόπο καταγωγής της μητέρας του, θα παραδώσει αύριο ο Μιχάλης Μπλέτσας, ο εφευρέτης του υπολογιστή των εκατό δολαρίων και διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab του ΜΙΤ στη Βοστόνη των ΗΠΑ.
Η παράδοση των λάπτοπ εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πλοήγηση στον κόσμο» που οργανώνουν ο Δήμος Σφακίων και η Cosmote στο Δημοτικό Σχολείο Ασκύφου.
«Τα λεγόμενα λάπτοπ των $100 είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τις ανάγκες χωρών με περιορισμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα για την Ελλάδα. Από την άλλη, τα λάπτοπ έχουν σημαντική επίδραση στη μείωση των τιμών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάτι που λέγαμε ότι θα ήταν και το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα της προσπάθειας από την αρχή της. Αυτό σήμερα μας επιτρέπει να δώσουμε λάπτοπ από το εμπόριο στα παιδιά του Ασκύφου, κάτι που με κάνει να αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος», λέει ο κ. Μπλέτσας.
Και προσθέτει: «Ηδη 2 εκατομμύρια τέτοια λάπτοπ έχουν διανεμηθεί ανά τον πλανήτη. Δώσαμε λάπτοπ σε όλα τα παιδιά της Ουρουγουάης και εδραιώσαμε την ιδέα "ένα λάπτοπ ανά παιδί", κάτι που για το 2005 φάνταζε εξωτικό».
Εξηγώντας τη σχέση της τεχνολογίας σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, διευκρινίζει ότι «η τεχνολογία είναι εργαλείο. Είναι στο χέρι μας να τη χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της εποχής μας. Και σίγουρα όσο περνάει ο καιρός τα εργαλεία αυτά γίνονται όλο και πιο δυνατά. Οι απαντήσεις θα έρθουν από τη σωστή τους χρήση, που προϋποθέτει παιδεία, αλλά και όραμα».
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό, απαντά:
«Δεν ξέρω αν τα τρώει, σίγουρα πάντως τα ισοπεδώνει και τα διαφθείρει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου