Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Προς πρόβλεψη πλημμυρών το Πολυτεχνείο Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας είναι πιθανόν άμεσα να γίνεται πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων, δύο - τρεις ώρες πριν από την εκδήλωσή τους.
Η επισήμανση έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Τσάνη, ο οποίος τόνισε ότι η Κρήτη είναι περιοχή επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο κ. Τσάνης παρουσίασε τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος, που υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, το οποίο έχει κύριο στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας λεπτομερούς οριοθέτησης των πλημμυρικών περιοχών σε μια υδρολογική λεκάνη με τη χρήση δορυφορικών εικόνων προκειμένου να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση του πλημμυρικού κινδύνου και να αναπτυχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο διαχείρισης πλημμυρών.
Η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος [«High Resolution Satellite Imagery for Floodplain Mapping» (SImFlood)] πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και Παράκτιας Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και από το ΤΕΕ/ΤΔΚ.
«Στην Κρήτη και στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις δημιουργούνται από διάφορους κυκλώνες, οι οποίοι έρχονται είτε από τις Αλπεις είτε από την Αφρική, κινούνται αντίθετα στους δείκτες του ρολογιού και όταν περνάνε από την Κρήτη αφήνουν πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής. Αν έχουμε μεγάλη βροχόπτωση σε μικρό χρονικό διάστημα τότε δημιουργούνται πλημμύρες», σημείωσε ο κ. Τσάνης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα, το μόνο που μπορούμε να πούμε, περίπου 24 ώρες πριν, είναι ότι θα έχουμε βροχή, αλλά αυτά γίνονται από μεγάλα μετεωρολογικά και κλιματολογικά μοντέλα, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ένταση της βροχής».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το επόμενο που θα μπορούμε να κάνουμε, και αυτό δουλεύουμε σε άλλα προγράμματα, είναι να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την πρόγνωση δύο με τρεις ώρες πριν. Αυτοί οι κυκλώνες που έρχονται προς την Κρήτη κινούνται με μια ταχύτητα 50 με 70 χιλιόμετρα την ώρα. Συνήθως έχουν πολλές αστραπές. Οπότε εμείς θα μπορούμε να πούμε στην Πολιτική Προστασία ότι σ' ένα διάστημα περίπου δύο ωρών μία συγκεκριμένη περιοχή είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πρόβλημα από μεγάλη πλημμύρα, κατά συνέπεια ο κόσμος θα πρέπει να απομακρυνθεί από τα ρέματα».
(Ελευθεροτυπία - 21/5/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=277374

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου