Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Καταστροφική χαλαζόπτωση στην Κουντούρα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Καταστροφική για τους αγρότες της Κουντούρας ήταν η χθεσινοβραδινή χαλαζόπτωση. Σε λιγότερο από μία ώρα διαλύθηκαν θερμοκήπια και καλλιέργειες που βρέθηκαν στο έλεος του χαλαζιού, το οποίο είχε μέγεθος καρυδιού.
Σύμφωνα με τους αγρότες και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το 90% των θερμοκηπίων - καλλιεργειών, υπέστησαν τεράστιες ζημιές καθώς έσπασαν τα τζάμια και τρύπησαν τα νάιλον. Οι αγρότες είδαν μέσα σε 45 λεπτά τους κόπους τους να χάνονται. Οι καλλιέργειες (ντομάτας κυρίως αλλά και μελιτζάνας, πιπεριάς, αγγουριού κ.ά.), αν δεν έχουν υποστεί ολική καταστροφή, βρίσκονται εκτεθειμένες στο κρύο και τη βροχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Για 'πρωτοφανή καταστροφή', έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κουντούρας και αντιδήμαρχος Καντάνου - Σελίνου, Αντώνης Μπιτσάκης όσο ο βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης και ο δήμαρχος Γιώργος Δερμιτζάκης που αργά το βράδυ περιόδευσαν στην περιοχή.
Οπως μας είπε, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, αργά χθες το βράδυ, ο κ. Μπιτσάκης, 'το μέγεθος του χαλαζιού ήταν από καρύδι μέχρι λεμόνι. Είναι πρωτοφανές αυτό που έχει συμβεί. Τα θερμοκήπια που είναι καλυμμένα με γυαλί έχουν πάθει ζημιά της τάξης του 90%. Τα γυαλιά κρέμονται, τα νάιλον τρύπησαν. Οι καλλιέργειες είναι ντομάτα, μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια. Τώρα είμαστε σε ένα θερμοκήπιο γυάλινο το οποίο έχει υποστεί ολική καταστροφή'.
Για 'κρανίου τόπου' και για 'βομβαρδισμένο τοπίο', έκανε λόγο ο βουλευτής κ. Δαμιανάκης, επισημαίνοντας ότι τώρα τα φυτά δεν προστατεύονται.
Ακόμα ο κ. Δαμιανάκης τόνισε:
'Εχουν πέσει όλα τα κρύσταλλα από τα θερμοκήπια με αποτέλεσμα να υπάρχει τρομακτική καταστροφή. Συμμερίζομαι την άποψη του αντιδημάρχου ότι η καταστροφή των θερμοκηπίων φτάνει το 90%. Η καταστροφή είναι πρωτοφανής για την περιοχή. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο φαινόμενο. Το φαινόμενο είναι πραγματικά λυπηρό'.
Ο δήμαρχος Καντάνου - Σελίνου, Γιώργος Δερμιτζάκης, υπογράμμισε:
'Το χαλάζι δημιούργησε αυτή την καταστροφή. Δεν μπορεί να καταλάβει κανένας πως είναι το μέγεθός του και πόσες ζημιές έχουν γίνει. Ολες οι οροφές των γυάλινων θερμοκηπίων έχουν καταστραφεί. Η παραγωγή χάνεται. Οι αγρότες δεν μπορούν να δουλέψουν καθώς κινδυνεύουν από τα τζάμια να τραυματιστούν'.
Ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι στην αγροτική αυτή περιοχής έκτασης 2.000 στρεμμάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει πληγεί. Διότι στο σύνολο των γυάλινων θερμοκηπίων αλλά και στα νάιλον θερμοκήπια ήταν τόσο μεγάλη η δύναμη του χαλαζιού που τα έχει κάνει… κόσκινο. Αυτό δεν το έχω ξαναδεί πουθενά'.
(Χανιώτικα νέα - 25/1/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/59897-katastrofiki-xalazoptwsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου