Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Καταρρέει η μονάδα νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Καταρρέει καθημερινά η Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, η οποία ιδρύθηκε έπειτα από πολύχρονες προσπάθειες γιατρών και τοπικών φορέων.
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν οι τρεις νεογνολόγοι γιατροί οι οποίοι έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω των αυξημένων αναγκών, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι εφημερίες είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν και έτσι, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, όχι μόνο δεν φαίνεται να δημιουργούνται οι προοπτικές για να μετατραπεί η μονάδα από ενδιάμεσης σε εντατικής νοσηλείας, αλλά ενέχονται και σοβαροί κίνδυνοι για τις ζωές των μωρών που γεννιούνται πρόωρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές το βράδυ στα Χανιά ένα ακόμη πρόωρο νεογνό έχρηζε άμεσης μεταφοράς και νοσηλείας στο Ηράκλειο. Για τη μεταφορά του ήταν απαραίτητο να μεταβεί μαζί του μια νεογνολόγος, η οποία όμως άφηνε πίσω στα Χανιά όσα νεογνά νοσηλεύονταν με μια παιδίατρο. Οσο για το τι θα συνέβαινε αν προέκυπτε την ίδια ώρα κι άλλο περιστατικό με πρόωρο νεογνό... αυτό θα ήταν μια καλή απορία!
Η διευθύντρια της Μονάδας Νεογνών, Ελένη Απαζίδου, τόνισε: «Εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν αντέχουμε πλέον βιολογικά, λόγω της σωματικής αλλά κυρίως της ψυχικής κόπωσης. Είμαι υποχρεωμένη να εφημερεύω δέκα εφημερίες το μήνα κι όταν λείπει η άλλη νεογνολόγος, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον κάθε τρεις μέρες, πρέπει να βρίσκομαι μέσα στη μονάδα είκοσι τέσσερις ώρες το 24ωρο».
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Γιώργος Αρχοντάκης, ανέφερε: «Κάλεσα τις συναδέλφους, μιλήσαμε, αλλά αυτές εμμένουν στις παραιτήσεις τους. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι βαθύτεροι λόγοι, νομίζω ότι είναι προσωπικοί, και έστειλα τις δύο παραιτήσεις στο υπουργείο. Από εκεί και πέρα έχουν ακόμα το χρόνο να το σκεφτούν και να αποφασίσουν».
(Ελευθεροτυπία - 11/1/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=239878

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου