Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

“Κλειδί” η έγκαιρη διάγνωση για την αντιμετώπιση της άνοιας

«Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της νόσου, καθώς και της αντιμετώπισης της τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το φροντιστή του». Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα φροντιστών ατόμων με άνοια (18 Μαρτίου), που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Την ημερίδα με θέμα: «Τυπικά και άτυπα δίκτυα στήριξης των φροντιστών ατομων με άνοια στην κοινότητα», διοργάνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και το παράρτημα ΑμεΑ Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων, το Κέντρο Ημέρας Νόσου Alzheimer Χανίων και το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Χανίων.
Στη συνεισφορά του Τμήματος: “Βοήθειας – νοσηλείας στο σπίτι και ημερήσιας φροντίδας” του Παραρτήματος ΑμεΑ Χανίων στη στήριξη φροντιστών ατόμων με άνια, αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος, κοινωνική λειτουργός, Λαμπρινή Τασιούδη. Οπως είπε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια παροχής υπηρεσιών του προσωπικού του Τμήματος, οι ωφελούμενοι καθοδηγούνται να απευθυνθούν ή παραπέμπονται σε εξειδικευμένους φορείς όπως το Νοσοκομείο, το Κέντρο Ημέρας Ασθενών με Νόσο Alzheimer Χανίων και σε άλλες δομές για έγκυρη πληροφόρηση, διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Εκτός από τη φροντίδα των ωφελουμένων διαπιστώνεται και η ανάγκη της στήριξης των φροντιστών ατόμων με άνοια αλλά και της ενίσχυσης των δεξιοτήτων τους. Στο ρόλο του Κέντρου Ημέρας νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων, αναφέρθηκε η λογοθεραπεύτρια του Κέντρου, Κατιάνα Μελισσάρη. Σύμφωνα με την ίδια, «το Κέντρο Χανίων είναι το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 2006. Δεχόμαστε περιστατικά απ΄όλη την Κρήτη». Στο κέντρο «παρέχουμε άμεσα και έμμεσα βοήθεια στους φροντιστές. Εμμεσα μέσω των ασθενών, άμεσα στους ίδιους μέσα από ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα από όλες τις ειδικότητες».
Ακόμα η κα Μελισσάρη, μιλώντας στα “Χ.ν.” ανέφερε ότι στο Κέντρο «από το 2016 έως το 2023, έχουμε κάνει 2.654 ατομικές συνεδρίες σε περιθάλποντες, σε φροντιστές και από το 2006, που έχει ανοίξει το Κέντρο, μέχρι και το 2023, έχουμε συνολικά 79.000 επισκέψεις. Αρα, καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η παρουσία μας». Στο τι είναι άνοια και στο πώς «μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που βοηθούν (περιθάλποντες) τους ανθρώπους με άνοια», αναφέρθηκε η επιστημονικά υπεύθυνη στο Κέντρο Ημέρας Ασθενών νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων, Αννα Δημοτάκη. Η ίδια, μιλώντας στα “Χ.ν.”, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με άνοια και δεν το γνωρίζουν. «Στην αρχή οι περισσότεροι που το αναγνωρίζουν, αναζητούν βοήθεια γιατί βλέπουν αλλαγές στον εαυτό τους.
Σε περιπτώσεις που δεν αναζητούν βοήθεια και αρνούνται την ύπαρξη των προβλημάτων, είναι εκεί που έχει εξελιχθεί η άνοια. Και αυτό γιατί ουσιαστικά ξεχνούν ότι ξεχνούν. Ετσι, δεν έχουν την αίσθηση να το αντιληφθούν». Σε μοντέλα διαχείρισης της άνοιας από χώρες της Ευρώπης, αναφέρθηκε η ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Τσουρουνάκη. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός των ερευνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορούν να βελτιώσουν τις γνώσεις, τη διάγνωση, την αγωγή, την πρόληψη και την κοινωνική έρευνα προς το συμφέρον των ασθενών, των οικείων τους και των νοσηλευτών τους».
Στην εμπειρία του προγράμματος: “Βοήθεια στο σπίτι” Δήμου Χανίων αναφέρθηκε η κοινωνική λειτουργός, Μαρία Φραγκιουδάκη, η οποία τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική η φροντίδα στον φροντιστή του ασθενή».
Η φροντίδα ως εποικοδομητική εμπειρία από τους εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ήταν το θέμα της εισήγησης των Αννας Πολιτοπούλου, Κυριακής Ψαρουδάκη, Βασιλικής Παπαδάκη. Η συμβολή των Συλλόγων στην ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας των φροντιστών, ήταν το θέμα της εισήγησης της προέδρου της Αδελφότητας Μικρασιατών, Στέλλας Γκοζάνη Χαριτάκη. Στη βιωματική κατάθεση φροντιστή ασθενούς με άνοια, αναφέρθηκε η φροντίστρια, Αικατερίνη Οικονομοπούλου. Στο πώς επιδρά η προσωπικότητα του περιθάλποντα στη φροντίδα του ασθενούς με άνοια, αναφέρθηκε η ψυχολόγος, Ελίζα Ιατράκη.
Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν η περιφερειακή σύμβουλος, Σοφία Μαλανδράκη, η αντιδήμαρχος Ελένη Ζερβουδάκη, ο πρόεδρος του τμήματος Χανίων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Στέλιος Καλαιτζάκης και το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Αλτσχάιμερ, Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη. Χαιρετισμούς απέστειλαν η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Δαμανάκη και οι βουλευτές, Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη.

Μήνυμα κατά του στιγματισμού

Στo σημαντικό έργο της Μονάδας Παροχής Υπηρεσιών Νοσηλείας και Ειδικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Κατ΄ Οίκον για την κάλυψη των αναγκών των αστικών περιοχών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας νομού Χανίων, αναφέρθηκε η επισκέπτρια Υγείας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Μονάδας, Γεωργία Σκανδαλάκη. Παράλληλα έστειλε μήνυμα κατά των εγκλεισμών και του στιγματισμού των ψυχικά πασχόντων. Οπως είπε, η Μονάδα κατ’ Οίκον Φροντίδας Ψυχικής Υγείας αποτελεί Μονάδα του Δικτύου Κοινοτικών Υπηρεσιών του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Γ. Ν. Χανίων Τομέα Ψυχικής Υγείας Ν. Χανίων με έδρα τα Χανιά. Παρέχει υπηρεσίες νοσηλείας και ειδικής φροντίδας ψυχικής υγείας κατ’ οίκον σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή με διαταραχές συμπεριφοράς και καλύπτει γεωγραφικά όλο τον Δήμο Χανίων σε γεωγραφική απόσταση των 20 χιλιομέτρων από την έδρα της. Ανέφερε ότι το 2020 (πανδημία covid -19) «παρακολουθήσαμε μηνιαία 174 χρήστες υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τις οικογένειές τους. Έγιναν 1577 κατ οίκον επισκέψεις, 395 επισκέψεις σε Υπηρεσίες, 12 Διερευνήσεις και 3833 λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες». Από το 2006 η Μονάδα παρακολούθησε 550 (με φάκελο) χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και 174 σε μηνιαία βάση. Ενδεικτικά για το έτος 2023 έγιναν 1377 κατ οίκον επισκέψεις, 406 επισκέψεις σε υπηρεσίες, 16 διερευνήσεις και 4036 λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες. Ακόμα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε για ένα σύστημα ψυχιατρικής φροντίδας που σέβεται τους ασθενείς, τις οικογένειες και τις ανάγκες του, για μία ψυχιατρική ανοιχτή θεραπευτική, χωρίς εγκλεισμό και στιγματικές διαγνώσεις, μία ψυχιατρική με ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/4/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου