Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

Σχολεία τώρα!

Στην επικαιρότητα βρέθηκε προ ηµερών για µια ακόµη φορά το θέµα της ίδρυσης Πειραµατικού Λυκείου στα Χανιά.
Αυτή τη φορά, απαράδεκτη από παιδαγωγικής άποψης χαρακτήρισε τη λύση της συστέγασης Πειραµατικού Γυµνασίου και Λυκείου στα Χανιά ο πρόεδρος της ∆ιοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραµατικών Σχολείων, Γιώργος Τόµπρας (‘‘Χανιώτικα νέα’’, 7/3/2024).
Μόνο που η Επιτροπή στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Τόµπρας, ενέκρινε τη σχετική εισήγηση (‘‘Χανιώτικα νέα’’, 30/1/2024), η οποία είναι σύµφωνη µε την πρόταση του ∆ήµου Χανίων για λειτουργία της Α’ Λυκείου, στον χώρο του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου και χρησιµοποίηση του κτηρίου “Παπαδόπετρου”, επικουρικά, για τη Β’ και Γ’ Τάξη του Πειραµατικού Λυκείου.
Κατά την προσωπική µου γνώµη ορθώς ενεκρίθη η εισήγηση για την οποία εκδόθηκε ΚΥΑ, καθώς λύνει, προσωρινά, ένα πρόβληµα που είχε ταλανίσει τη σχολική κοινότητα, όµως, υπό µία προϋπόθεση. Να µη… ξεχαστεί -όπως “ξεχάστηκε” η ίδρυση του Λυκείου όταν έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις- και να κτιστεί µε γρήγορες διαδικασίες το σχολικό κτήριο στην έκταση του Πολυτεχνείου.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ο κ. Τόµπρας παραδέχθηκε πως αποτέλεσε πρόβληµα το γεγονός ότι δεν ξεκαθάρισε το θέµα του Πειραµατικού Λυκείου όταν συστάθηκε το Πειραµατικό Γυµνάσιο πριν από τρία χρόνια.
Και, φυσικά, έχει δίκιο.
Το ζητούµενο, ωστόσο, είναι να κτιστούν άµεσα σύγχρονα σχολικά κτήρια. Και για το Πειραµατικό και για το Μουσικό και για άλλα σχολεία.
Να µην προκύψουν άλλες καθυστερήσεις.
Και είναι ένα θέµα που πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα ο ∆ήµος Χανίων αλλά και να ενηµερώνει τακτικά την τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις στο ζήτηµα αυτό.
Και αν προκύψουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, σύσσωµοι οι θεσµικοί φορείς να απαιτήσουν το αυτονόητο: Σχολεία τώρα!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 13/4/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου