Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Χανιά: Βιολογική ρίγανη από την Αγροτική Φυλακή Αγιάς

Στην πρωτοπορία βρίσκεται η Αγροτική Φυλακή Αγιάς, καθώς, µέσα από τη µακρόχρονη οµαδική προσπάθεια κρατουµένων και προσωπικού, το πρώτο συσκευασµένο επώνυµο προϊόν του Σωφρονιστικού Καταστήµατος είναι γεγονός.
Πρόκειται για συσκευασµένη βιολογική ρίγανη η οποία ήδη διατίθεται προς πώληση!
Μάλιστα, το συγκεκριµένο προϊόν ρίγανης µε το λογότυπο “Οµάδι”, είναι το πρώτο επώνυµο συσκευασµένο προϊόν Αγροτικού Καταστήµατος Κράτησης στην Ελλάδα.
Χθες, επισκεφθήκαµε µαζί µε την προϊσταµένη του Γεωργικού Τµήµατος στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστηµα Αγιάς, τη γεωπόνο Αργυρώ Γεωργ. Μπιτσάκη και τον γεωπόνο του Γεωργικού Τµήµατος, Κωνσταντίνο Βουρδουµπά, το χωράφι της Αγροτικής Φυλακής στο οποίο καλλιεργείται η ρίγανη και είδαµε κρατούµενους εν ώρα εργασίας: την ώρα που την καλλιεργούσαν υπό την επιτήρηση σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Οπως σηµειώνει η κα Μπιτσάκη, «το προϊόν συνοδεύεται από 7 ετικέτες ποιότητας: Κοινωνικής Γεωργίας, Βιολογικής Γεωργίας, πιστοποιηµένης προέλευσης από φυσικό πληθυσµό ρίγανης των Λευκών Ορέων, αξιολογηµένου µέσα από το πρόγραµµα «Cretar», µε πολλαπλασιαστικό υλικό που δόθηκε από τον ΕΛΓΟ-∆ήµητρα, περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια µεγαλύτερη από 5%, συγκοµιδή και τρίψιµο µε το χέρι, φυσική ξήρανση. Φτιάξαµε πέντε όµορφες, διαφορετικές συσκευασίες ρίγανης τριµµένη, ανθό και κλαδί».
Η ίδια µας λέει ότι «η παραγωγή αυτού του προϊόντος ήταν σκοπός µας εδώ και πολλά χρόνια. Η φυλακή παράγει εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα, γεωργικά, κτηνοτροφικά και προϊόντα βιοτεχνίας. Οµως, µέχρι τώρα δεν έχει παράξει ούτε αυτό το Αγροτικό Κατάστηµα ούτε κανένα άλλο Αγροτικό Κατάστηµα της Ελλάδας κάποιο επώνυµο συσκευασµένο προϊόν. Αυτό το προϊόν της ρίγανης µε το λογότυπο Οµάδι, είναι το πρώτο επώνυµο συσκευασµένο προϊόν Αγροτικού Καταστήµατος στην Ελλάδα. Η δεύτερη του καινοτοµία είναι ότι πρόκειται για το πρώτο προϊόν µε χαρακτηρισµό Κοινωνικής Γεωργίας. ∆εν υπάρχει άλλο προϊόν στην Ελλάδα, είτε παράγεται από Αγροτικό Κατάστηµα είτε από οποιονδήποτε άλλο, που να έχει την ετικέτα: Προϊόν Κοινωνικής Γεωργίας. Στα Βιολογικά µπήκαµε από το 2002 και µας πιστοποιεί ο Οργανισµός ∆ΗΩ. Η ρίγανη αυτή είναι και βιολογική και κατά µία έννοια και αυτό είναι µία πρωτοτυπία γιατί κανένα άλλο Αγροτικό Κατάστηµα της χώρας δεν παράγει βιολογικά προϊόντα. Καλλιεργείται από τους κρατούµενους σε συνεργασία µε το προσωπικό του Γεωργικού Τµήµατος και σε συνεργασία µε το προσωπικό του φυλακτικού τµήµατος».
Ακόµα, η κα Μπιτσάκη σηµείωσε ότι «η άλλη καινοτοµία του προϊόντος αυτού είναι ότι προέρχεται από πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο έχει δοθεί από τον ΕΛΓΟ ∆ΗΜΗΤΡΑ και είναι πιστοποιηµένο όσον αφορά στην προέλευσή του από τα Λευκά Ορη».
Σύµφωνα µε την προϊσταµένη του Γεωργικού Τµήµατος στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστηµα Αγιάς, «πάνω στη συσκευασία αναγράφεται το λατινικό όνοµα της ρίγανης. Είναι η ρίγανη της δυτικής Κρήτης µε τα δικά της χαρακτηριστικά».
Η κα Μπιτσάκη υπογράµµισε ότι η προσπάθεια για τη συγκεκριµένη καλλιέργεια στηρίχθηκε από οµάδα εργασίας για τα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και πρόσθεσε, ακόµα, ότι «το 2022 διοργανώθηκε από το ΚΕΚ του ΜΑΙΧ ένα σεµινάριο για τα αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά το οποίο εν µέρει παρακολούθησε όλο το προσωπικό του Γεωργικού Τµήµατος της Αγροτικής Φυλακής Αγιάς µε απώτερο σκοπό όλοι να ενηµερωθούµε, να έχουµε γνώση και να προχωρήσουµε πιο συντεταγµένα στην παραγωγή του προϊόντος».
Σε ερώτησή µας για τη συµµετοχή των κρατουµένων στην όλη διαδικασία, απάντησε ότι:
«η συµµετοχή τους και σε αυτή αλλά και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της φυλακής, νοµίζω ότι τους δίνει ένα αίσθηµα ικανοποίησης, τους δίνει ένα αίσθηµα επαφής µε την κοινωνία, τους δίνει ένα αίσθηµα δηµιουργικότητας, υπευθυνότητας. Είναι πολύ σηµαντικά όλα αυτά, σε όποιο πόστο και αν εργάζονται µέσα στη φυλακή».
Ακόµα επισήµανε ότι δεν θα ήταν δυνατή η παραγωγή του προϊόντος αυτού χωρίς τη συνεργασία µε τον οργανισµό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” το οποίο ιδρύθηκε µε πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). «Η συνεργασία αυτή έχει επισφραγιστεί µε ένα µνηµόνιο συνεργασίας µεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της “Νέας Γεωργίας Νέας Γενιάς”. Συµµετείχαµε στο πρόγραµµα: “Αγροανέλιξη”, αξιολογηθήκαµε για την πρότασή µας, για την παραγωγή ενός προϊόντος µε αυτά τα ποιοτικά». Μέσα από το πρόγραµµα “Αγροανέλιξη” χρηµατοδοτήθηκε η συσκευασία του προϊόντος σε συσκευαστήριο στο Βιοτεχνικό Πάρκο».
Η κα Μπιτσάκη τονίζει ακόµα ότι «ο σκοπός µας είναι πάντα η εξωστρέφεια των Αγροτικών Καταστηµάτων, γιατί αυτό ενισχύει τον ρόλο τους που είναι θεσµός εναλλακτικής κράτησης και θα πρέπει να στηριχθεί διότι προσφέρει στον κρατούµενο έναν τρόπο οµαλής επανένταξης στην κοινωνίας. Επίσης, πολύ πιθανόν προσεχώς να του προσφέρει και κάποιες δεξιότητες για τη µελλοντική επαγγελµατική του αποκατάσταση που να έχει και πιστοποίηση. Κάποιες δεξιότητες προσφέρει και τώρα, αλλά αν αυτές είναι και πιστοποιηµένες, συν τω χρόνω, θα είναι ακόµα καλύτερα. Η προϊσταµένη ∆ιεύθυνσης του Αγροτικού Καταστήµατος, ∆ήµητρα ∆ρακάκη, βοήθησε πάρα πολύ σε αυτό το εγχείρηµα, το υποστήριξε, όχι απλά το αποδέχτηκε, το υποστήριξε και µας στήριξε σε όλες µας τις προσπάθειες αυτές. Ολο το δυναµικό του Γεωργικού Τµήµατος συντέλεσε στην προσπάθεια αυτή. Είναι µια οµαδική προσπάθεια».
Τέλος, η κα Μπιτσάκη αναφέρει ότι «το προϊόν αυτή τη στιγµή βρίσκεται στα ράφια της Terra Verde στην οδό Νταλιάνη και προσεχώς θα µπει και σε άλλα καταστήµατα. Συνήθως τα βιολογικά µας προϊόντα τα διοχετεύουµε στα εξειδικευµένα καταστήµατα πωλήσεως βιολογικών προϊόντων. ∆ηλαδή, προσεχώς θα πάει και στη ΓΑΙΑ και σε άλλα καταστήµατα και όποιος θέλει µπορεί να επικοινωνήσει µαζί µας και να του το στείλουµε. Μπορεί να επικοινωνήσει µέσα από τη σελίδα µας στο facebook. Τα προϊόντα είναι σε συσκευασίες που µπορούν να µεταφερθούν άνετα, χωρίς πρόβληµα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/8/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου