Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Σηµειωτόν προχωρά το Κτηµατολόγιο στα Χανιά

Ούτε στο 50% δεν έχει φτάσει ακόµη το ποσοστό των υποβληθέντων δηλώσεων ακίνητης περιουσίας για το Κτηµατολόγιο, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ανέρχεται περίπου στο 38% – 39%.
Πάντως, το τελευταίο δίµηνο, σύµφωνα µε στελέχη του Ελληνικού Κτηµατολογίου, παρατηρείται µια «µικρή αλλά σταθερή άνοδος» στην προσέλευση για την υποβολή δηλώσεων.
Σύµφωνα µε στοιχεία από το Ελληνικό Κτηµατολόγιο, το τελευταίο δίµηνο οι δηλώσεις στον νοµό Χανίων εµφανίζουν αύξηση της τάξης του 3%. Ειδικότερα, από τις 18 Οκτωβρίου 2021 και µέχρι τον Ιούνιο 2023, η προσέλευση στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων είχε φτάσει το 36% και σήµερα το 38% – 39%. Στο Ελληνικό Κτηµατολόγιο θεωρούν ότι µέχρι το τέλος του έτους θα προσεγγίζουν το 50% των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.
Σηµειώνεται ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η συγκέντρωση δηλώσεων αφορά τους ∆ήµους Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Κισσάµου (στον ∆ήµο Χανίων έχει ολοκληρωθεί η κτηµατογράφηση).
Σύµφωνα µε πληροφορίες, στο Ελληνικό Κτηµατολόγιο εµφανίζονται ικανοποιηµένοι από την πρόοδο των δηλώσεων σε όλη τη χώρα η οποία έχει ξεπεράσει κατά µέσο όρο το 87%.
Ωστόσο αναφέρουν ότι «ορισµένες µεµονωµένες περιοχές παρουσιάζουν ποσοστά χαµηλότερα, ιδίως σε περιοχές της Κρήτης στις οποίες όµως η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε τρία χρόνια αργότερα σε σχέση µε την υπόλοιπη χώρα, π.χ. η σύµβαση για το µισό Ηράκλειο βρίσκεται στο 28% και κάθε µήνα ανεβαίνει 1-2%, τα Χανιά µε 38% και το Ρέθυµνο µε 37%».
Σηµειώνεται ότι στην προθεσµία υποβολής δηλώσεων που έληγε στις 30 Ιουλίου, µε τροπολογία σε νοµοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, δόθηκε παράταση µέχρι το τέλους του έτους. Από το Κτηµατολόγιο, διαµηνύουν ότι όσοι ιδιοκτήτες δεν το έχουν ήδη πράξει, είναι απαραίτητο να αξιοποιήσουν το επόµενο διάστηµα (Σεπτέµβριος – ∆εκέµβριος 2023) που θα γίνονται δεκτές οι εκπρόσθεσµες δηλώσεις χωρίς πρόστιµο για να δηλώσουν και να αποφύγουν τις εµπλοκές που θα συναντήσουν µετά την ανάρτηση, δεδοµένου ότι η διαδικασία της δήλωσης γίνεται σταδιακά πολύ πιο δύσκολη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/8/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου