Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Το άλλο χάσμα

Ο ορός: “Χάσμα των γενεών” είναι γνωστός. Υποδηλώνει το κενό σε αντιλήψεις ανάμεσα στις διάφορες γενιές. Αλλιώς βλέπουν τον Κόσμο που μας περιβάλλει οι μεγαλύτεροι και αλλιώς οι νέοι – πόσο μάλλον οι έφηβοι.
Ομως, δεν υπάρχει μόνο χάσμα ανάμεσα στις γενιές. Υπάρχει και το… άλλο χάσμα, αυτό ανάμεσα στους νέους και το πολιτικό σύστημα. Οπως δείχνουν έρευνες, οι νέοι, αβέβαιοι για το μέλλον, δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στα κόμματα.
Αλλά και σε συζητήσεις με νέους, φοιτητές κυρίως, βλέπουμε πολιτικοποίηση μεν, αμφισβήτηση δε για το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα εξουσίας.
«Γιατί να εμπιστευτούμε τα κόμματα όταν παραμένει αβέβαιο το επαγγελματικό μας μέλλον μετά το πτυχίο, όταν στην Ελλάδα το κόστος ζωής είναι ακριβό και όταν είναι πιθανό να αναγκαστούμε να πάμε στο εξωτερικό για εργασία», μου έλεγε πρόσφατα ένας φοιτητής.
Ομως, σε όλη την Ευρώπη, συχνά οι πολιτικοί μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους, αδυνατούν να κατανοήσουν τις αγωνίες και τους πόθους της νέας γενιάς.
Μόνον ουσιαστικές πολιτικές υπέρ των νέων θα έφερναν τους ανθρώπους αυτούς πιο “κοντά” στο πολιτικό σύστημα και ό,τι αυτό πρεσβεύει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 10/4/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου