Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Νέα δεδομένα για το σύμπαν - Συνέδριο στο Κολυμπάρι

Νέα δεδομένα για τη διαφυγή ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας από τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν στο σύμπαν, με βάση τα στοιχεία τα οποία συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο james Webb (JWST) της ΝΑΣΑ, παρουσιάστηκαν χθες πρώτη φορά, στο διεθνές συνέδριο Αστροφυσικής που ολοκληρώθηκε στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Στους επιστήμονες οι οποίοι μίλησαν, ήταν o καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και στέλεχος της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, Rogier Windhorst.
Ο κ. Windhorst αναφέρθηκε στα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο που επιβεβαίωσαν τη θεωρία ότι διαφεύγει από τους γαλαξίες η συγκεκριμένη ακτινοβολία.
Μάλιστα, όπως επισημάνθηκε, η κατανόηση του συγκεκριμένου φυσικού φαινομένου, έχει θεμελιώδη σημασία για την εξέλιξη του σύμπαντος και των γαλαξιών Ο οργανωτής του συνεδρίου, Χανιώτης επιστήμονας ο οποίος είναι διευθυντής ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Αστροφυσικής στο Πόρτο της Πορτογαλίας, Πολυχρόνης Παπαδερός, εξήγησε, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ότι «το τηλεσκόπιο James Webb έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει στο υπέρυθρο πεδίο τους πρώτους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν στο σύμπαν, μερικά, ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, μετά το bing bang. Στο συνέδριο ερευνούμε τη δημιουργία ισχυρής ενεργειακής ακτινοβολίας που την ονομάζουμε lyman, από τους πρώτους γαλαξίες, από πολύ μεγάλα άστρα».
Ο κ. Παπαδερός σημείωσε ότι στο συνέδριο παροουσιάστηκαν νέα αποτελέσματα, καθώς «μπόρεσε να ανιχνευτεί ένας αριθμός από γαλαξίες από τους οποίους πάνω από 50% της δημιουργούμενης ενεργειακής ακτινοβολίας Lymam μπορεί να διαφεύγει. Δηλαδή, αποδείξαμε ότι όντως υπάρχει αυτό το φαινόμενο στο σύμπαν, αυτοί οι γαλαξίες δεν μπορούν να κρατήσουν αυτή την ακτινοβολία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα φαινόμενα όπως ιονισμό μεγάλων μαζών αερίου γύρω από το σύμπαν».
Απαντώντας σε ερώτηση μας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ακτινοβολία (Lyman) δεν επηρεάζει τη γη, «αυτή η ακτινοβολία δημιουργήθηκε στο αρχικό σύμπαν, κυρίως από τους πρώτους γαλαξίες. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε».
Στη Γη, σημείωσε, υπάρχει η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο.
Ο ίδιος επιστήμονας τόνισε ότι από την αρχή του συγκεκριμένου κύκλου συνεδρίων, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον φοιτητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία για διάλογο με τους καθηγητές και σήμερα είναι καθηγητές οι ίδιοι και ότι η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, σε αυτό τον πρωτοποριακό τομέα έρευνας είναι, πλέον, ένα παγκοσμίως γνωστό συνεδριακό κέντρο.
Συνολικά στο συνέδριο περισσότεροι από 70 επιστήμονες παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους πάνω στην ακτινοβολία Lyman.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 22/4/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου