Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Τα "'άλλα" Χριστούγεννα

Για μια ακόμη χρονιά, οι δράσεις αλληλεγγύης, λόγω των εορταστικών ημερών, δεν είναι λίγες: Χριστουγεννιάτικα παζάρια, εκδηλώσεις υπέρ ιδρυμάτων, συσσιτίων και απόρων. 
Φυσικά, είναι δράσεις σημαντικές καθώς οι άνθρωποι που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν είναι λίγοι.
Οι “αόρατοι” της πόλης είναι εδώ. Βρίσκονται πίσω από τη “βιτρίνα” που θέλει τα Χανιά σύγχρονη πόλη, με τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Οι “αόρατοι”, ωστόσο, έχουν ανάγκη από ένα πιάτο φαΐ και μια ζεστή αγκαλιά.
Και οι γιορτές φέρνουν τη σκέψη πολλών στον αδύναμο συνάνθρωπο. Εκείνον για τον οποίο οι γιορτές δεν σημαίνουν και πολλά πράγματα. Εκείνον του οποίου η καθημερινότητα είναι πάντα ίδια.
Είναι, ωστόσο, οι γιορτές, μια αφορμή για αφύπνιση όλων μας. Γιατί, ίσως, όλους τους ανθρώπους τους χωρίζει μια… κλωστή από μια άλλη ζωή, περιθωριακή, έξω από τη “λογική”.
Πόσοι, αλήθεια, δεν έχουν χάσει περιουσίες στα χρόνια της κρίσης;
Ομως, οι γιορτές δεν αρκούν για τη στήριξη σε όσους τη χρειάζονται.
Οχι μόνο τώρα αλλά όλο τον χρόνο, βρίσκονται κοντά τους άνθρωποι που εργάζονται ή εθελοντικά παρέχουν βοήθεια σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη μέσα από δομές και συσσίτια. Αυτοί οι ανώνυμοι ήρωες της καθημερινότητας, οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στα κοινωνικά χαρακώματα όλων των μαχών: στα νοσοκομεία υπέρ των ασθενών, στους εράνους και στα στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία υπέρ απόρων, στον δρόμο υπέρ των δικαιωμάτων, κ.α.
Αυτοί οι ήρωες και αυτές οι δράσεις δείχνουν τον δρόμο προς το “εμείς”.
Και μια κοινωνία όταν ζει στο “εμείς”, φεύγοντας λίγο από το “εγώ”, γίνεται πάντα πιο όμορφη και ζεστή…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/12/2022)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου