Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Μειωμένη προσέλευση για το Κτηματολόγιο στα Χανιά

Μειωμένη παραμένει η προσέλευση των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για τη δήλωση του ακινήτου τους στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου αλλά αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση καθώς εκτιμάται ότι οι περισσότερες ιδιοκτησίες παραμένουν αδήλωτες. 
Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χανιώτικων νέων”, από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως χθες από την έναρξη της συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (18 Οκτωβρίου 2021), προκύπτει ότι η προσέλευση των ιδιοκτητών προσεγγίζει το 2% επί του συνόλου των προεκτιμόμενων δικαιωμάτων σε ακίνητα και αγροτεμάχια. Με άλλα λόγια, τα προεκτιμώμενα δικαιώματα σε ακίνητα – αγροτεμάχια θεωρείται πως φτάνουν περίπου τα 570.000 και σε αυτό το σύνολο το ποσοστό που έχει καταγραφεί έως τώρα είναι στο 2%. Γιατί όμως η προσέλευση διατηρείται σε τόσο χαμηλό επίπεδο; Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του Κτηματολογίου, εκτιμάται ότι πέραν από εκείνους που λόγω έλλειψης ενημέρωσης δεν έχουν προχωρήσει στη δήλωση, αρκετοί δυσκολεύονται να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά υπάρχει τρόπος να δηλωθεί το αγροτεμάχια ακόμα και αν είναι δυσεύρετοι οι τίτλοι, με χρησικτησία εφόσον δεν υπάρχει διεκδίκηση. Υπάρχει, όμως και το οικονομικό κόστος που ενδεχομένως αποθαρρύνει πολίτες από τη δήλωση του ακινήτου. Ο πολίτης πρέπει να πληρώσει 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου εντός σχεδίου πόλης. Δηλαδή αν σε ένα ακίνητο έχουν πολλοί τα δικαιώματα θα πρέπει να πληρωθεί για κάθε δικαίωμα το συγκεκριμένο ποσό. Ωστόσο, για αγροτικά ακινήτου εκτός σχεδίου πόλης, η πληρωμή είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα αλλά έως 2 δικαιώματα. Δηλαδή, υπάρχει “ταβάνι” ύψους 70 ευρώ. 
Σημειώνεται ότι αν κάποιος δεν δηλώσει το ακίνητό του κινδυνεύει να έχει στο μέλλον επιπτώσεις, όπως ενδεχομένως να προκύψει “κόλλημα” με οικοδομικές άδειες, μεταβιβάσεις κ.α..  Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους Καλλικρατικούς Δήμους Α) Αποκορώνου, Β) Καντάνου – Σελίνου, Γ) Κισσάμου, Δ) Πλατανιά, Ε) Σφακίων, ΣΤ) Χανίων στους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αγίας Μαρίνης, Αγιάς, Βαμβακοπούλου, Βαρύπετρου, Θερίσου, Κεραμειών (Τοπικές Κοινότητες Παππαδιανών, Δρακόνας, Κάμπων, Κοντοπούλων, Μαλάξας, Πλατυβόλας), Αρωνίου, Μουζουρά, Στερνών, Χωρδακίου, Καλαμίου και Τσικαλαριών, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές μπορούν να υποβάλουν δήλωση αυτής ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gov.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους. Οπως είχε ανακοινωθεί, «η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τους έξι Δήμους της ΠΕ Χανίων λήγει στις 18-01-2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-04-2022 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις». Το Γραφείο Κτηματογράφησης για τον Δήμο Χανίων (με ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8 π.μ. – 4 μ.μ.) και Τετάρτη 8 π.μ. – 4 μ.μ.) βρίσκεται στον Μακρύ Τοίχο (3ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Κισσάμου) ενώ μονάδες ενημέρωσης (με ωράριο 8 π.μ. – 4 μ.μ.) λειτουργούν και στους υπόλοιπους Δήμους ως εξής:
• Δήμος Αποκορώνου: Κοινοτικό Κατάστημα Τζιτζιφέ.
• Δήμος Σφακίων: Πνευματικό Κέντρο Χώρας Σφακίων.
• Δήμος Καντάνου – Σελίνου : Πρώην Δημαρχείο Καντάνου,
• Δήμος Πλατανιά: Κοινοτικό Κατάστημα Βουκολίων.
• Δήμος Κισσάμου: Πρώην Δημοτικό Σχολείο Φαλελιανών.
Για ραντεβού και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο site: και στα τηλέφωνα 801 10 10 275 (κάτοικοι εσωτερικού) – 28218 21824 (κάτοικοι εξωτερικού).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 13/1/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου