Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Μια μεγάλη απώλεια

Έφυγε από τη ζωή ένας πολιτογραφημένος Χανιώτης, ο Βρετανός Κλιφ Κούκ με σημαντική δράση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οικολογίας, ο οποίος είχε κάνει τα Χανιά δεύτερη πατρίδα του. Ο Κλιφ Κουκ ζούσε στο Ακρωτήρι όπου είχε εγκατασταθεί εδώ και χρόνια. Υπήρξε μέλος της τοπικής ομάδας της οργάνωσης: “Διεθνής Αμνηστία” και συμμετείχε σε δράσεις της για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον πλανήτη.
Παράλληλα, πολλές φορές βρέθηκε στην πρώτη γραμμή για τα δικαιώματα προσφύγων στα Χανιά. Επιπλέον, είχε δραστηριοποιηθεί σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ήταν μεταξύ των συντελεστών ντοκιμαντέρ ενάντια στην επένδυση γκολφ στο Κάβο Σίδερο της Σητείας.
Ο ίδιος μαζί με τον Τζορτζ Λάντερς και τον Κωνσταντίνο Φίσερ είχαν ξεκινήσει μια εκστρατεία πριν από 20 χρόνια για τον εντοπισμό των Χανιωτών σκλάβων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προκειμένου να τους βοηθήσουν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα προς την Αυστριακή κυβέρνηση όταν η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα έδινε κάποιες αποζημιώσεις για τα όσα πέρασαν κατά τη διάρκεια της κράτησης τους.
Όπως θυμάται ο Τζορτζ Λάντερς «πριν από είκοσι χρόνια, όταν η Αυστριακή κυβέρνηση προσέφερε αποζημιώσεις σε άτομα που ήταν σκλάβοι ως φυλακισμένοι σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Cliff με ειδοποίησε για την παρουσία ορισμένων στην περιοχή των Χανίων. Στρατολόγησε επίσης μια φίλη, την Ειρήνη Μουντάκη, για να τον βοηθήσει, τον Κωνσταντίνο Φίσερ και με τη συνδρομή μου βοηθήσαμε αυτούς τους επιζώντες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Ο Cliff ήταν ένα δημιουργικό άτομο, με δημοσιευμένα ποιήματα, έναν τοπικό λογοτεχνικό κύκλο και μια εντυπωσιακή γνώση της ελληνικής γλώσσας και μεγάλες ικανότητες ως μεταφραστής. Ήταν επίσης ευγενικός άνθρωπος». Ο Cliff αγαπούσε την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Ως πεζοπόρος και ποδηλάτης κάλυψε μεγάλες αποστάσεις για να εξερευνήσει το νησί και νοιαζόταν ειλικρινά για την προστασία του περιβάλλοντός του. Η κηδεία του Κλιφ Κουκ θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 12 μ. από τον Ι.Ν. του Αγίου Παύλου στον Παζινό Ακρωτηρίου όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία και θα τα ταφεί. Η σορός θα βρίσκεται στον Ι.Ν. στις 11 π.μ. Οπως λέει ο Τζορτ Λάντερς, είναι «μια μεγάλη απώλεια – ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους Κλιφ».
Γ. ΚΩΝ. - Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/6/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου