Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Νέοι και παραβατικότητα

Συχνά καταγράφονται περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς από νεαρούς και, μάλιστα, από ανήλικους. Οχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη τη χώρα.
Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε από την Αστυνομία η σύλληψη ανηλίκων στην Αττική που λήστευαν άλλους ανήλικους.
Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε γνωστή η σύλληψη ανηλίκων σε περιοχή της Κρήτης για διάρρηξη σε διαμέρισμα.
Προ ημερών, όπως έγινε χθες γνωστό, άγνωστοι “τρύπησαν” τα λάστιχα αυτοκινήτου εκπαιδευτικού σε περιοχή του Ν. Χανίων.
Πίσω, όμως, από κάθε παραβατική συμπεριφορά νέων ανθρώπων, κρύβονται γεγονότα και αιτίες. Μια συμπεριφορά που επιτείνεται, με αφορμή την οικονομική και, κυρίως, κοινωνική κρίσηΕνα πρόβλημα που αν δεν “γιατρευτεί” και δεν συνετιστούν οι σημερινοί παραβάτες, οι ίδιοι στο μέλλον μπορεί να επαναλάβουν μια συμπεριφορά επικίνδυνη για τρίτους αλλά και για τους εαυτούς τους.
Το ερώτημα είναι: Τι μπορεί να κάνει η οικογένεια, αλλά και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα;
Επίσης, τι ρόλο μπορεί να παίξει το κράτος;
Εδώ, λοιπόν, αξίζει να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο στην στήριξη ανηλίκων έχει επιτελέσει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων.
Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχε γίνει στα Χανιά τον Απρίλιο του 2011, μάλλον έμεινε απλά στα συμπεράσματα και όχι σε πράξεις.
Θυμίζουμε ότι τότε, στελέχη του νεοσύστατου Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν συναντηθεί με τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, προκειμένου να ενημερώσουν για το Δίκτυο “Ορέστης” και να υπάρξει συντονισμός των δράσεων για την καταπολέμηση των κοινωνικών φαινομένων της κακοποίησης και της παραβατικότητας των ανηλίκων. Είχε επισημανθεί ότι «απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια» (“Χανιώτικα νέα” 6/4/2011).
Στο ζήτημα αυτό, ωστόσο, δεν θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια να έχουν σκύψει ιδιαίτερα οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς. Η ενδεχόμενη συνεργασία φορέων και της εκπαιδευτικής κοινότητας, ίσως να οδηγούσε σε δράσεις πρόληψης παραβατικών συμπεριφορών. Διότι η παραβατικότητα σε νεαρές ηλικίες είναι ένα πρόβλημα της εποχής μας που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μάστιγα αν δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/6/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου