Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μάσκες, έλεγχοι, υπηρεσίες και ενημέρωση

Αναζητώντας επίσημες πληροφορίες για θέματα που αφορούν την κοινωνία, όπως π.χ. στοιχεία για τους μέχρι τώρα ελέγχους για τις μάσκες στην Κρήτη, οι δημοσιογράφοι, συχνά, πρέπει να επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου.
Οταν βεβαίως δεν μένουν σε απλές πληροφορίες, τις οποίες σε κάθε περίπτωση οφείλουν να διασταυρώνουν, αλλά επιδιώκουν και την επίσημη ενημέρωση από υπηρεσίες.
Στην περίπτωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, συνήθως η ενημέρωση γίνεται κεντρικά, δηλαδή μέσω… Αθηνών. Ακόμα και για τους ελέγχους που γίνονται στην Κρήτη.
Αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους είναι η Αστυνομία και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία ιδρύθηκε με τον νόμο 4622/2019 (Α ‘133) και έχει αναλάβει το σύνολο των αρμοδιοτήτων πέντε βασικών ελεγκτικών δημόσιων φορέων (ΓΕΔΔ, ΣΕΕΔΔ, ΣΕΥΥΠ, ΣΕΔΕ, ΣΕΕΜΕ) και της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Στην Κρήτη τα γραφεία της ΕΑΔ βρίσκονται στο Ρέθυμνο.
Χθες, επικοινωνήσαμε, λοιπόν, με την ΕΑΔ στο Ρέθυμνο όπου η προϊσταμένη απουσίαζε σε άδεια και η υπάλληλος που μας απάντησε στο τηλέφωνο μάς παρέπεμψε στα κεντρικά της Αρχής στην Αθήνα.
Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου της ΕΑΔ από όπου έως χθες βράδυ αναμέναμε… επίσημα στοιχεία για τους μέχρι χθες ελέγχους.
Οσο για την Ελληνική Αστυνομία, στο Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, δεν έχει… ενημέρωση για τους συγκεκριμένους ελέγχους.
Σε κάθε περίπτωση μαθαίνουμε ότι οι έλεγχοι αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Και όπου δεν πίπτει… μάσκα στα μέρη που είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίησή της, θα πίπτει για τους πολίτες το πρόστιμο των 150 ευρώ!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/7/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου