Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Ο Δημοτικός Κήπος

Στα σκαριά βρίσκεται λοιπόν η σχεδιαζόμενη ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου.
Μόνο που εδώ και χρόνια δεν έχουν γίνει απλές ενέργειες χαμηλού κόστους, για τις οποίες δεν χρειάζονται μελέτες αλλά φαντασία και μεράκι, που θα βελτίωναν την εικόνα του Κήπου. Παρά τις κατά καιρούς προτάσεις, στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα.
Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να φυτευτούν περισσότερα λουλούδια που θα έδιναν χρώμα στο… πράσινο του Κήπου.
Κυρίως, όμως, θα μπορούσε ή μάλλον θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε ιστορικά δέντρα και στην πανίδα του, ενημερωτικές καλαίσθητες ταμπέλες για το τι βλέπει ο επισκέπτης. Κάτι που έχει γίνει στα περισσότερα πάρκα του Κόσμου και εδώ στον Νομό Χανίων στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης. Στο Βοτανικό Πάρκο έχουμε δει καλαίσθητες πινακίδες για κάθε φυτό που συναντά ο επισκέπτης.
Στον Δημοτικό Κήπο υπάρχει για παράδειγμα, ο φίκος της Βεγγάλης: ένα δέντρο – μνημείο. Θα μπορούσε να είχε κατάλληλα περιφραχτεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων και να είχε τοποθετηθεί μία καλαίσθητη ταμπέλα στην ελληνική και αγγλική -τουλάχιστον- γλώσσα που να αφορούσε στην ιστορία του. Να ήταν δηλαδή ένα αξιοθέατο για τον επισκέπτη του Δημοτικού Κήπου ο οποίος θα πληροφορούνταν ότι το συγκεκριμένο αιωνόβιο δέντρο, ηλικίας περίπου 150 ετών, φυτεύτηκε μαζί με άλλα που έφερε το 1870 ο Ρεούφ Πασάς, για να δημιουργηθεί αυτή η όαση πρασίνου στην πόλη των Χανίων.
Οσο για την απομάκρυνση των ζώων, δεν θεωρώ ότι επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους αλλά μάλλον η βελτίωση και πιθανή επέκταση των χώρων φιλοξενίας τους ώστε να είναι ακόμα πιο άνετα.
Αλλωστε κήποι – πάρκα με ζώα, που είναι η χαρά των παιδιών, υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη… Και εδώ στον Δημοτικό Κήπο η πανίδα είναι ελάχιστη -πάπιες, παγώνια και τα κρητικά αγρίμια που είναι προστατευόμενο είδος- και δίνει και αυτή το δικό της χρώμα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 29/7/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου