Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Πολυτεχνείο επιτυχιών

Δύο ειδήσεις από το Πολυτεχνείο Κρήτης ήρθαν να αναδείξουν για μια ακόμη αφορά την Ελλάδα της  εξωστρέφειας και της δημιουργίας, που κατακτά παγκόσμιες διακρίσεις, κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Η μία είδηση αφορά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης από φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό Start for Talents, με θέμα το σχεδιασμό μιας Σχολής Καλών Τεχνών στον Λονδίνο.
Η δεύτερη είδηση έχει να κάνει με την Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων  του Πολυτεχνείου Κρήτης, που, ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις από 165 χώρες, βρίσκεται στην τελική δεκάδα διεθνούς διαγωνισμού τεχνολογίας στο Ντουμπάι για το πρώτο κινητό τηλέφωνο - drone.
Βεβαίως, αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας που κατακτά διακρίσεις στο εξωτερικό, είναι εδώ και μας κάνει υπερήφανους. Ομως, το ελληνικό κράτος φαίνεται πως δεν κατανοεί τη σημασία που έχει η ουσιαστική στήριξη αυτών των προσπαθειών που, σε τελική ανάλυση, σχετίζονται και με την παραγωγική - τεχνολογική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο υπεύθυνος της ομάδας Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων, Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος, μας είπε χαρακτηριστικά ότι «…τους τελευταίους μήνες όλος ο μισθός μου πηγαίνει σε αναγκαίο εξοπλισμό για να καταφέρουμε μια αξιοπρεπή παρουσία, αν και δεν αρκεί. Προσπαθούμε ταυτόχρονα, να εξοικονομήσουμε κάποια μικρή ρευστότητα γιατί δεν θα έχουμε χρήματα στο επικείμενο ταξίδι!».
Η στήριξη της έρευνας - ανώτατης εκπαίδευσης από το υπουργείο Παιδείας και το επίσημο κράτος είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και το ομαλό μέλλον της χώρας. Αραγε, οι περί της Παιδείας αρμόδιοι, στο Υπουργείο, αφουγκράζονται τη φωνή των ΑΕΙ και του ερευνητικού προσωπικού της Ελλάδας;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/1/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/politechnio-epitichion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου