Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τέχνη, πολιτισμός και ιδιαίτερες αφίξεις στο Μουσείο Τυπογραφίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μια συγκινητική ιστορία, εκατοντάδες ενδιαφέρουσες αφίξεις, κόσμος κάθε ηλικίας και κάθε εθνικότητας. Η θερινή περίοδος στο Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, ήταν γεμάτη από ξεναγήσεις -φυσικά- αλλά και από θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, έναν διεθνή διαγωνισμό αφίσας που έκανε πάταγο, παρουσιάσεις βιβλίων και πάνω απ’ όλα ενθουσιώδεις επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους και τα εξαιρετικά τους σχόλια μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, το μοναδικό στη χώρα Μουσείο αφιερωμένο στην Τυπογραφία.

Ιδιαίτεροι άνθρωποι σε ένα ιδιαίτερο Μουσείο

Την τελευταία μέρα της θερινής περιόδου, την περασμένη Κυριακή, στο Μουσείο Τυπογραφίας σταμάτησε ένα μικρό αυτοκίνητο. Μια κοπέλα με κινητικά προβλήματα ήρθε να επισκεφθεί το Μουσείο, μαζί με τη συνοδό της και μια καλή της φίλη. Η φίλη -καλλιτέχνις και φοιτήτρια- είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό αφίσας του Μουσείου, με ένα έργο που βραβεύτηκε από το κοινό. Οι τρεις γυναίκες έμειναν περισσότερες από 2 ώρες στο Μουσείο. Είδαν τα εκθέματα, μαγεύτηκαν από την ιστορία της Τυπογραφίας, εντυπωσιάστηκαν από τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν τους τελευταίους αιώνες σε μια εφεύρεση που άλλαξε συθέμελα τον κόσμο και τελειώνοντας την ξενάγηση, η καλλιτέχνιδα, η κοπέλα που είχε πάρει ένα πολύ μικρό χρηματικό βραβείο για το έργο της στον διαγωνισμό αφίσας, μου εκμυστηρεύτηκε: «ήρθαμε από το Ρέθυμνο, και με τα χρήματα του βραβείου, μπόρεσα και πλήρωσα τη βενζίνη για να έρθει η φίλη μου να δει το Μουσείο. Θα πάμε και μια βόλτα στο παλιό λιμάνι για καφέ. Μπόρεσα και της έκανα αυτό το δώρο με το βραβείο που πήρα. Αλλά ξέρεις κάτι; Η φίλη μου θα ονειρεύεται για μέρες μετά την επίσκεψή μας εδώ…»
Ηταν ο πιο συγκινητικός τρόπος να κλείσει μια γεμάτη συναισθήματα θερινή περίοδος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που άτομα με ειδικές ανάγκες έρχονται στο Μουσείο και απολαμβάνουν ένα “παράθυρο” σε έναν κόσμο τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού. Ενα μικρό αγοράκι, μαζί με τη συνοδό του, επισκέφθηκε τον Ιούλιο το Μουσείο, ένα πολύ ζεστό πρωινό, και ξεναγήθηκε στην ιστορία της τυπογραφίας. Τύπωσε στο μεγάλο πιεστήριο, χρησιμοποίησε το μικρό πιεστηριάκι και κράτησε ως ξεχωριστό “δώρο” τις εκτυπώσεις που μόνο του κατάφερε.

Επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Αυστραλία, Σιγκαπούρη, Μαυροβούνιο, Καναδάς, Αμερική, Γερμανία, Βέλγιο, Ρωσία, Πολωνία, Αγγλία, Γαλλία, είναι ενδεικτικά οι προορισμοί τουριστών που ξεναγήθηκαν φέτος στο Μουσείο. Οικογένειες, ζευγάρια, μικρά και μεγαλύτερα γκρουπ, αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες είχαν επιλέξει να επισκεφθούν το Μουσείο Τυπογραφίας, από τις πρώτες στιγμές που προγραμμάτιζαν το ταξίδι τους στην Ελλάδα.
Μέσω ίντερνετ είχαν πληροφορηθεί για τη μοναδικότητα και τη σημασία του Μουσείου που φιλοξενεί την ιστορία μιας τέχνης μοναδικής, μιας τέχνης που άλλαξε τον κόσμο. Και ερχόμενοι στην Κρήτη, από τις προτεραιότητές τους ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας.
Εντυπωσιακές όμως δεν ήταν οι εκατοντάδες αφίξεις, αλλά οι τρόποι με τους οποίους ορισμένοι επισκέπτες έφτασαν στο Μουσείο, που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, δίπλα στο σύγχρονο τυπογραφείο των ”Χανιώτικων νέων”.

Με τα πόδια, με νοικιασμένο αυτοκίνητο, αλλά και με… ταξί από το Ηράκλειο!

Τουλάχιστον 5 περιπτώσεις ζευγαριών που επισκέφθηκαν το Μουσείο Τυπογραφίας φέτος, αναγκάστηκαν να περπατήσουν από τη Σούδα μέχρι το ΒΙΟ.ΠΑ., εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει καμία συγκοινωνία που να συνδέει τα Χανιά με το Βιοτεχνικό Πάρκο!
Ετσι, Γερμανοί αλλά και Αγγλοι τουρίστες, χωρίς να το σκεφτούν δεύτερη φορά, περπάτησαν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο μέχρι το Μουσείο και απόλαυσαν -όπως μας είπαν- τα εκθέματα, την ιστορία της Τυπογραφίας που ξετυλίχτηκε μπροστά τους μέσα από την ξενάγηση και την παραμονή τους σε έναν χώρο “ιδιαίτερο” και “μαγευτικό”, όπως οι ίδιοι τον χαρακτήρισαν. Μάλιστα, δεν σταμάτησαν να λένε, πως η ξενάγηση και τα εκθέματα «άξιζαν και με το παραπάνω το περπάτημα κάτω από τον ήλιο». Φεύγοντας, δεν παρέλειψαν να γράψουν τις εντυπώσεις τους στο βιβλίο επισκεπτών που γεμίζει με τα καλύτερα σχόλια από όσους πέρασαν από το Μουσείο.
Πολλές ήταν οι περιπτώσεις επισκεπτών που χρησιμοποίησαν νοικιασμένο αυτοκίνητο και ταξί για να φτάσουν στο ΒΙΟ.ΠΑ. και να επισκεφθούν το Μουσείο. Ενα ζευγάρι από τη Γερμανία ήρθε στο Μουσείο με νοικιασμένο αυτοκίνητο από την Αγία Γαλήνη! Και οι δυο είπαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να έχαναν αυτή την επίσκεψη και πως τα χιλιόμετρα που έκαναν, τα έκαναν με μεγάλη ευχαρίστηση γνωρίζοντας πως θα δουν κάτι το ξεχωριστό. Μετά την ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας τα συναισθήματά τους ήταν ακόμη πιο έντονα. «Οχι μόνο άξιζε τον κόπο και τη διαδρομή, αλλά θα πούμε σε όλους μας τους φίλους, θα γράψουμε στο facebook ότι το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, πρέπει πραγματικά να το δουν όλοι», έλεγαν ενθουσιασμένοι.
Ξεχωριστή σημασία έχει η ιστορία ενός ζευγαριού από τον Καναδά που ήρθε με ταξί από το Ηράκλειο(!) για να δουν το Μουσείο. «Είναι το δώρο μου στη γυναίκα μου», είπε ο νεαρός, που μετά τα πρώτα λεπτά της ξενάγησης, άρχισε να δείχνει και εκείνος έντονο ενδιαφέρον για τα εκθέματα του Μουσείου και την ιστορία της Τυπογραφίας.
Μάλιστα θυμήθηκε ντοκιμαντέρ που είχε δει σχετικά με τη βιβλιοδεσία, εντυπωσιάστηκε από τις γραφομηχανές και το ραδιόφωνο παγκοσμίου λήψεως και από… “δώρο στη γυναίκα του” παραδέχτηκε ότι η επίσκεψη ήταν τελικά “δώρο” και για τον ίδιο!
Και αυτές είναι ελάχιστες από τις ιστορίες των ανθρώπων που τίμησαν φέτος με την παρουσία τους το Μουσείο.
Εκτός φυσικά από τους ξένους τουρίστες, εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση Χανιωτών, που αγκάλιασαν το Μουσείο και παραβρέθηκαν και στις εκδηλώσεις που έκανε φέτος το καλοκαίρι.

Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις, διεθνής διαγωνισμός αφίσας και παρουσιάσεις βιβλίων

Εκτός από τις εκατοντάδες ξεναγήσεις που έγιναν στους χώρους του, το Μουσείο Τυπογραφίας είχε φέτος το καλοκαίρι και πλούσια καλλιτεχνική παρουσία. Δύο παρουσιάσεις βιβλίων έγιναν στο αμφιθέατρο του Μουσείου: “Η εφημεριδογραφία στην Κρήτη”, ένα σημαντικό δίτομο έργο καταγραφής όλων των εφημερίδων που εκδόθηκαν στην Κρήτη από το 1831 ως το 1913, όποτε και πραγματοποιήθηκε το μεγάλο όνειρο της βούλησης του κρητικού λαού για ένωση με την Ελλάδα, του Ξενοφώντα Παγκαλιά και οι “Εύθυμες κρητικές ιστορίες” του Μιχάλη Γρηγοράκη, ένα βιβλίο που επανεκδόθηκε 6 χρόνια μετά τον θάνατο του σπουδαίου συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων”.
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου, παρουσιάστηκε τον Ιούνιο, η θεατρική παράσταση, σε σκηνοθεσία της Στέλλας Σκορδαρά, “Μιχάλης Γρηγοράκης: Ενας απών… παρών”, της Ερασιτεχνικής – Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης. Μια παράσταση που έκανε το Μουσείο Τυπογραφίας να “ξεχειλίσει” κυριολεκτικά από κόσμο, μια παράσταση που ύστερα και από παράκληση του κοινού επαναλήφθηκε μια βδομάδα αργότερα κάνοντας και πάλι το Μουσείο να γεμίσει από Χανιώτες, αλλά και ξένους που απόλαυσαν ένα μοναδικό σε σύλληψη και εκτέλεση θεατρικό έργο.
Τον Αύγουστο, η εκπληκτική Μάνια Παπαδημητρίου παρουσίασε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας την μουσικοθεατρική παράσταση “Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία”. Μουσικές και πρόζα κατέκλυσαν το Μουσείο που είχε γεμίσει ασφυκτικά από κόσμο, σε μια νύχτα που η πανσέληνος φώτιζε μαγευτικά τον ουρανό των Χανίων.
Και φυσικά, ένας πρωτότυπος διαγωνισμός αφίσας, μια πρωτοβουλία που ένωσε καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του κόσμου και έφερε την Τυπογραφία στο προσκήνιο με έργα που κοσμούν σήμερα το Μουσείο Τυπογραφίας. Ο λόγος για τον διεθνή διαγωνισμό αφίσας που προκήρυξε για πρώτη φορά φέτος το Μουσείο Τυπογραφίας, και συγκέντρωσε 235 συμμετοχές! Εικαστικές προτάσεις, φωτογραφικές, γραμμικές, γραφιστικές, έργα φιλοτεχνημένα από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι, εντυπωσιακά κολάζ, αφαιρετικά μίνιμαλ έργα… Οι συμμετέχοντες, από κάθε γωνιά του πλανήτη, από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Λιθουανία, Αγγλία (Λονδίνο), Καναδάς (Τορόντο), Βουλγαρία (Σόφια), Φινλανδία, Κύπρος (Πάφος, Λεμεσός), Καρδίτσα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κεφαλονιά, Ρέθυμνο, Ρόδος, Ανδρος, Λάρισα, Πάτρα, Καβάλα, Βέροια, Βόλος, Τρίπολη και Χανιά είναι ενδεικτικά μερικές από τις χώρες και πόλεις διαμονής όσων συμμετείχαν. Καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γραφίστες, φωτογράφοι, εικαστικοί, αλλά και ερασιτέχνες, κάθε ηλικίας, φιλοτέχνησαν την προσωπική τους εκδοχή, παρουσίασαν τη δική τους ματιά και τίμησαν την Τυπογραφία και το Μουσείο Τυπογραφίας με έργα εντυπωσιακά και πρωτότυπα! Τα έργα αυτά θα μπορούν να απολαμβάνουν οι επισκέπτες του Μουσείου Τυπογραφίας στις επισκέψεις τους!

Ενα μουσείο διαδραστικό
& δραστήριο που συνεχίζει
να… επεκτείνεται!

Το τέλος της θερινής περιόδου λειτουργίας του Μουσείου, σηματοδοτεί την αρχή πολλών σπουδαίων αλλαγών που θα κάνουν το αγαπημένο αυτό Μουσείο ακόμα πιο φιλόξενο και ενδιαφέρον για να το επισκεφθείτε. Εξάλλου, το Μουσείο Τυπογραφίας είναι ένα δραστήριο Μουσείο, που δεν έχει στατικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα μόνο εκθέματα. Είναι ένα Μουσείο που διαρκώς αλλάζει, επεκτείνεται και προσθέτει στις συλλογές του καινούργια πράγματα, νέες αίθουσες και υλικό που προκαλούν τον επισκέπτη να γυρίζει ξανά και ξανά στους χώρους του για να ξεναγηθεί εκ νέου. Να ξαναδεί τα αγαπημένα του εκθέματα και να ανακαλύψει νέα “διαμάντια”.
Το Μουσείο Τυπογραφίας ετοιμάζει μια ολοκαίνουργια έκθεση – με νέα εκθέματα που φιλοδοξεί να γίνει από τις αγαπημένες των επισκεπτών, ενώ προετοιμάζονται ακόμα ένα σωρό αλλαγές και εκπλήξεις που θα κάνουν το Μουσείο ένα στέκι πολιτισμού και τέχνης.

Χειμερινές επισκέψεις

Κάθε χειμώνα, περισσότεροι από 2.500 μαθητές από την Κρήτη και την Ελλάδα επισκέπτονται το Μουσείο Τυπογραφίας. Οι μαθητές, ανάλογα την ηλικία τους συμμετέχουν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαφορετικά ανάλογα την τάξη των παιδιών και κάνουν ένα μοναδικό “ταξίδι” στην ιστορία της εκπληκτικής εφεύρεσης που άλλαξε τον κόσμο!
Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 τα ραντεβού για σχολικές επισκέψεις στο Μουσείο, έχουν ήδη ξεκινήσει. Τηλεφωνήστε και εσείς το συντομότερο για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού!
Το Μουσείο Τυπογραφίας θα χαρεί να ξεναγήσει επίσης Συλλόγους, μεγάλα γκρουπ, συνδέσμους και όποιον ενδιαφέρεται να ζήσει μια διαφορετική εμπειρία ξενάγησης σε αυτό το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο.
Τη χειμερινή περίοδο το Μουσείο Τυπογραφίας θα είναι ανοιχτό τις Κυριακές 10π.μ. – 2μ.μ., ενώ όσοι επιθυμείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο ομαδικά, αλλά και κατ’ ιδίαν μπορείτε να καλέσετε για το προσωπικό σας ραντεβού στα τηλέφωνα: 2821051003 (εσωτ. 115), 6974020861 και τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου 2821080090.

Πρωτιές και διακρίσεις!

Και φυσικά, ένα Μουσείο τόσο δραστήριο, τόσο δημιουργικό και τόσο διαδραστικό, δεν θα μπορούσε να μην έχει διακρίσεις και πρωτιές! Οι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Τυπογραφίας, το ψήφισαν ως το καλύτερο Μουσείο στα Χανιά και έγραψαν διθυραμβικές κριτικές, τόσο για τον χώρο, όσο και για τις ξεναγήσεις. Στο tripadvisor, το Μουσείο Τυπογραφίας έχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών και τα σχόλια που “ανέβασαν” όσοι το “βαθμολόγησαν” είναι παραπάνω από συγκινητικά: “Μοναδικό”, “Καταπληκτικό”, “Ενα διαμάντι”, “Πρέπει να το δείτε”, “Ενα υπέροχο Μουσείο”, “Θαυμάσια Συλλογή, Μοναδικά Εκθέματα” είναι μόνο ένα μικρό απάνθισμα από τα όσα έγραψαν για μας.

(Αναδημοσίευση από το ένθετο "Διαδρομές" των "Χανιώτικων νέων" - 20/9/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/techni-politismos-ke-idieteres-afixis/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου