Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Γραφειοκρατία και κοινωνία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το περιστατικό που έγινε προχθές στα Σφακιά με την απαγόρευση απόπλου στο πλοίο «Σαμαριά», τον «εγκλωβισμό» 650 επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού στην Αγιά Ρουμέλη και την κινητοποίηση του Δήμου και πολιτών, δεν είναι καθόλου ασήμαντο. Ερχεται να αποδείξει ότι, όταν η κεντρική εξουσία, λειτουργώντας γραφειοκρατικά και όχι κοινωνικά, αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον πολίτη, έρχεται η στιγμή που ο πολίτης αναλαμβάνει δράση.
Τι έγινε, λοιπόν, προχθές; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Υπουργείο Ναυτιλίας είχε διατάξει την απαγόρευση απόπλου σε δεκάδες ελληνικά πλοία, λόγω των εξελίξεων με τον ρωσικό νηογνώμονα, μεταξύ των οποίων το πλοίο της ΑΝΕΝΔΥΚ.  Η  είδηση βρήκε περίπου 650 εκδρομείς μέσα στο φαράγγι καθ’ οδόν για Αγιά Ρουμέλη. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Θανάση Καρούντζου, για να δοθεί μια νομική λύση και να εξυπηρετηθούν οι ταξιδιώτες αυτό δεν κατέστη δυνατόν έως το απόγευμα.
Τότε, ο δήμαρχος Σφακίων, Παύλος Πολάκης, ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ, Γιάννης Μπραουδάκης, τοπικοί φορείς και κάτοικοι της Αγιάς Ρουμέλης, αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους καταλαμβάνοντας το πλοίο «Σαμαριά» και πραγματοποιώντας ένα δρομολόγιο «σωτηρίας» για τους επισκέπτες.
Τι έκαναν, λοιπόν, οι πολίτες των Σφακίων; Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο. Εξυπηρέτησαν εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι θα περίμεναν ακόμα το… Υπουργείο να δώσει λύση.
Λειτούργησαν με την πραγματική έννοια ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Που θέλει να είναι κοντά και όχι απέναντι από την κοινωνία.
Το θέμα αυτό, όμως, θα ξυπνήσει άραγε την Πολιτεία, ώστε να τεθεί σε ετοιμότητα για τυχόν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον; Ωστε να έχει έτοιμες εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που συμβεί κάτι ανάλογο;
Ή θα «ξεχάσει» όσα έγιναν προχθές, για να τα θυμηθεί όταν ξανά οι πολίτες κινητοποιηθούν, ξέροντας πώς αν περιμένουν τους… από πάνω, θα εξαντληθεί και όση υπομονή τους έχει απομείνει;
(Χανιώτικα νέα - 8/9/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/77071-entos-ektos-epi-t-auta/

1 σχόλιο:

  1. Όταν ένα καράβι, το οποιοδήποτε καράβι, δεν έχει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να ταξιδεύει. Όταν πάλι, ένα καράβι, επιβατηγό καράβι, έχει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας, αλλά δεν είναι γνήσια, και ταξιδεύει, τότε αυτό είναι έγκλημα. Δεν μπορεί, στο βωμό του εύκολου χρήματος, κάποιοι να τα ‘κονομούν χοντρά παίζοντας με ανθρώπινες ζωές. Που παίζουν. Δεν φτάνει που τα ταξιδεύουν τα φορτώνουν και με υπεράριθμους επιβάτες. Γιατί δεν τους ελέγχει κανείς. Αν συνέβαινε μία στραβή, κάπου, οπουδήποτε, και έχανε τη ζωή του έστω και ένας άνθρωπος, δεν θα έχανε μόνο ο τουρισμός. Θα χάναμε όλοι. Και η Κρήτη άλλο ένα κομμάτι από τη καταρρακωμένη υπερηφάνεια της. Το Υπουργείο, έτσι όπως έπραξε, έπραξε με υπευθυνότητα. Στυγνή. Θα μου πείτε, δεν μπορούσε να περιμένει μία ημέρα, για να ειδοποιηθεί ο κόσμος, να μην πάει στο Φαράγγι; Θα μπορούσε. Και αν αυτή τη φορά συνέβαινε η στραβή; Πάλι με το Υπουργείο και τους καρεκλοκένταυρους θα τα βάζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή