Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Προηγμένο σεισμολογικό δίκτυο στο ΤΕΙ Κρήτης

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 5 Απριλίου 2011
Ρίχτερ μέσω δορυφόρου

Με τη χρήση δορυφορικών ζεύξεων λειτουργεί πλέον το υπερσύγχρονο δίκτυο σεισμολογικών σταθμών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) Κρήτης, το οποίο μεταδίδει τα δεδομένα, όπως αυτά από το σεισμό 6,2 Ρίχτερ της περασμένης Παρασκευής, σε επιστημονικούς φορείς στο εξωτερικό.
Οπως μας λέει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης και επικεφαλής ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Λονδίνου (UCL), Φίλιππος Βαλλιανάτος, το εν λόγω εργαστήριο «ανέπτυξε ένα προηγμένο τηλεμετρικό δίκτυο σεισμολογικών σταθμών εγκατεστημένων στην Κρήτη και το Ν. Αιγαίο και μεριμνά για την αδιάλειπτη λειτουργία του.
Ωστόσο, παρά την ύπαρξη και λειτουργία του προαναφερθέντος σημαντικού σεισμολογικού εξοπλισμού σε δικτυακή τοπολογία, το Τηλεμετρικό Σεισμολογικό Δίκτυο του ΤΕΙ Κρήτης (HCSNC), που τη μέχρι τώρα υλοποίηση και λειτουργία του χρηματοδότησαν η ΓΓΕΤ και η Ε.Ε. μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων, δεν αποτελεί τμήμα του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.
Σχετική αίτησή μας έχει υποβληθεί από 6/2009, αλλά μέχρι σήμερα ουδεμία σχετική επίσημη απάντηση έχουμε λάβει στο αίτημά μας».
Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου