Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στρατόπεδα για... πράσινο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την παραχώρηση στρατοπέδων, τα οποία είτε κλείνουν είτε δεν χρησιμοποιούνται, στις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία πάρκων και χώρων πρασίνου ζητούν πολίτες που διεκδικούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής αντί για πόλεις «πνιγμένες» στο τσιμέντο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας οι κάτοικοι οργανώνονται και απαιτούν το αυτονόητο: πάρκα - ελεύθερους χώρους που τόσο έχουν ανάγκη οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πυρά των πολιτών στρέφονται κατά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς εξαγγέλλει μεν παραχωρήσεις αλλά όχι χωρίς ανταλλάγματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά όπου οι πολίτες ζητούν δημιουργία πάρκου και το πολύ ενός σχολείου, αλλά το υπουργείο θέλει να κρατήσει και δικό του χώρο εντός του στρατοπέδου. Κατά τ' άλλα, τα στρατόπεδα σε Χαϊδάρι, Κατερίνη, Σέρρες και Καβάλα είναι μεταξύ αυτών για τα οποία οι τοπικές κοινωνίες έχουν εγείρει θέμα διεκδίκησης. Συνολικά, έκταση 250.000 στρεμμάτων υπολογίζεται ότι καλύπτουν τα στρατόπεδα που βρίσκονται εγγύς ή εντός αστικών ιστών σε όλη την Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

ΑΤΤΙΚΗ: τον περασμένο Ιανουάριο έγινε η συνάντηση των εκπροσώπων της «Συνεργασίας των 12 Φορέων για το Περιβάλλον» (Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΤΕΕ, ΤΕΔΚΝΑ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά) με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο με θέμα την παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων καθώς και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Γουδή με σκοπό τη διαμόρφωσή τους σε χώρους πρασίνου, πολιτισμού και ήπιας άθλησης. Παρά τις υποσχέσεις και το «θετικό κλίμα», επί της ουσίας έως σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: στα Γιαννιτσά, ενώ εδώ και χρόνια υπήρχε αίτημα απομάκρυνσης των δύο στρατοπέδων που βρίσκονται στην πόλη, τα πράγματα λόγω και της οικονομικής κρίσης άλλαξαν. Εκεί, τον Ιούλιο του 2010 φορείς και κάτοικοι των Γιαννιτσών προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ζητώντας την παραμονή των στρατοπέδων και υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους θα πλήξει την τοπική οικονομία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: στις 12 και 13 Ιουνίου του 2010 η ομάδα «Παιδιά Εν Δράσει» οργάνωσε στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» εκδήλωση με μουσικά συγκροτήματα, παραστάσεις με μαριονέτες, video προβολές, performances, εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών και άλλα, με στόχο την αξιοποίηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων. Τα στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται και για τα οποία έχουν κατατεθεί προτάσεις είναι τέσσερα: Ζιάκα, Μ. Αλεξάνδρου, Π. Μελά, Καρατάσιου.

ΚΑΒΑΛΑ: σε μια συμβολική κίνηση για τα στρατόπεδα στην περιοχή Περιγιαλίου, η διοίκηση του Δήμου Καβάλας διοργάνωσε τη φετινή Πρωτομαγιά σε χώρο του στρατοπέδου «Ασημακοπούλου» δίπλα στη Στρατολογία. Ο στόχος; Να στείλει η τοπική κοινωνία ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα στρατόπεδα ανήκουν στον λαό της Καβάλας και πως από τη μεριά της Δημοτικής Αρχής θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού οι τεράστιες εκτάσεις των πρώην στρατιωτικών στρατοπέδων της Κατερίνης, που ρημάζουν εδώ και χρόνια από την εγκατάλειψη, ζήτησε πρόσφατα η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στον Δήμο Κατερίνης. Τα μέλη της εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόδοση του 50% μόνον του ανενεργού στρατοπέδου «Κουλουμβάκη» της Ανδρομάχης στον Δήμο Κατερίνης. Τον περασμένο Ιούλιο έγινε και σχετική εκδήλωση στο στρατόπεδο Ανδρομάχης.

ΣΕΡΡΕΣ: για τα ανενεργά στρατόπεδα στην πόλη των Σερρών, έκτασης 600 στρεμμάτων, είχε συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή με σκοπό να διασωθούν από το τσιμέντο και «να αποτελέσουν πραγματικούς πνεύμονες ζωής για τους κατοίκους της, που ασφυκτιούν από το μπετόν, την άναρχη και φρενήρη ανοικοδόμηση». Με κύριο θέμα τη διατύπωση αιτήματος για παραχώρηση στον Δήμο Σερρών του στρατοπέδου Κολοκοτρώνη, συνεδρίασαν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

ΧΑΝΙΑ: πράξεις και όχι άλλα λόγια προκειμένου το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να δοθεί, επιτέλους, στην τοπική κοινωνία για να δημιουργηθεί στους χώρους του ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο και ένα σχολείο ζήτησαν χιλιάδες Χανιώτισσες και Χανιώτες, που συμμετείχαν και φέρος στην 4η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου τον περασμένο Ιούνιο. Φορείς, συλλογικότητες, ομάδες πολιτών, αλλά και απλοί πολίτες, κάθε ηλικίας, συμμετείχαν στη γιορτή, καταδεικνύοντας με την παρουσία τους ότι το αίτημα για άμεση παράδοση των χώρων του στρατοπέδου στην κοινωνία των Χανίων είναι καθολικό. Το μέλος της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, Σήφης Χιωτάκης, επισήμανε ότι «χορτάσαμε πια από υποσχέσεις», ενώ «έχουμε και το κακό προηγούμενο ότι ήρθε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας εδώ και μας έδωσε το μηνυματάκι ότι "κι εμείς θα κρατήσουμε λίγο και θέλουμε και κάποια χρήματα, γιατί τίποτα δεν γίνεται δωρεάν"».
(Ελευθεροτυπία - 13/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=192820

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου