Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Δίωξη σε 102 για παράνομη κατασκήνωση στο Ελαφονήσι

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. μπήκε για άλλη μία φορά η ελεύθερη κατασκήνωση. Αυτή τη φορά στο Ελαφονήσι Χανίων, όπου σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 102 ατόμων για ελεύθερη κατασκήνωση! Από αυτούς, οι έξι είχαν μαζί τους μικροποσότητα κάνναβης, οπότε συνελήφθησαν. Οι υπόλοιποι 96 κατηγορούνται απλώς και μόνον για... παράνομη κατασκήνωση.
Στο στόχαστρο των αστυνομικών μπήκαν τώρα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στο Ελαφονήσι. Δικογραφία σε βάρος 102 ατόμων σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ Στο στόχαστρο των αστυνομικών μπήκαν τώρα οι ελεύθεροι κατασκηνωτές στο Ελαφονήσι. Δικογραφία σε βάρος 102 ατόμων σχηματίζει η ΕΛ.ΑΣ Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., χθες το πρωί από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων με τη συνδρομή ειδικών φρουρών από τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Χανίων και Αποκορώνου «συνελήφθησαν στο Ελαφονήσι Χανίων πέντε Ελληνες ηλικίας 34, 31, 30,29 και 28 ετών, καθώς και ένας Ισπανός ηλικίας 23 ετών, διότι κατελήφθησαν να κατέχουν ναρκωτικές ουσίες και να έχουν κατασκηνώσει παράνομα». Κατά τις έρευνες που έγιναν παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν στην κατοχή των έξι συλληφθέντων και κατασχέθηκαν: έξι συσκευασίες με 26 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και τρεις συσκευασίες με 12 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης.
Σε βάρος των υπόλοιπων ενενήντα έξι και ύστερα από εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράνομη κατασκήνωση.
Στο μεταξύ, από νομικούς κύκλους έντονα αμφισβητείται η συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου. Σε νομικό οδηγό στον ιστότοπο freecampgr. blogspot.com αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Το άρθρο 10 του Ν. 392/76 απαγορεύει την εγκατάσταση σκηνών σε παραλίες, αιγιαλούς και γενικά κοινόχρηστους χώρους.
»Βάσει νομολογίας όμως, ΜΠρΑθ. 10691/1997 και των άρθρων 966-968 Α.Κ. ως κοινόχρηστα ορίζονται εκείνα τα πράγματα που δεν μπορούν να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε συναλλαγής καθώς και κτήσης κατά το ιδιωτικό δίκαιο. Είναι όμως δεκτικά χρήσης από κάθε πρόσωπο. Το δικαίωμα αυτό χρήσης έχει ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και απορρέει από την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Η απαγόρευση αυτή χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 Σ, 57 Α.Κ.)».
Τονίζεται ακόμη: «Η παράνομη προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας γεννά αξίωση για άρση της προσβολής και παράλειψης αυτής στο μέλλον, η οποία μπορεί να είναι και αντικείμενο προσωρινής δικαστικής προστασίας, όταν συντρέχουν οι προβλεπόμενες για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προϋποθέσεις».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 19/8/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=194344

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου