Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Ερευνητικό πρόγραμμα για τις ανισότητες και την πολιτική συμμετοχή των νέων στην Ευρώπη

Με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (H2020) για τις ανισότητες και την πολιτική συμμετοχή των Νέων στην Ευρώπη.
Στο πρόγραμμα με την ονομασία EURYKA που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα πλαίσιο Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχουν ερευνητές από εννέα ευρωπαϊκές χώρες.
Το θέμα του προγράμματος είναι: «Ανακαλύπτοντας εκ νέου τη Δημοκρατία στην Ευρώπη: Η Eνασχόληση των Nέων με την Πολιτική σε Καιρούς Αυξανόμενων Ανισοτήτων» (“Reinventing Democracy in Europe: Youth Doing Politics in Times of Increasing Inequalities”).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης, «το πρόγραμμα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές από την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Σουηδία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ελληνική ομάδα απαρτίζεται από ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συμπεριλαμβάνει τη Μαρία Κούση, Στεφανία Καλογεράκη, Μαρία Πάσχου, Ευγενία Πετροπούλου και Άγγελο Λουκάκη. Το πρόγραμμα αποσκοπεί να μελετήσει τις σχέσεις μεταξύ ανισοτήτων και των τρόπων με τους οποίους οι νέοι άνθρωποι δρουν έμπρακτα/συμμετέχουν στην πολιτική. Επίσης αποσκοπεί να αναπτύξει μελλοντικά σενάρια δημοκρατικών μοντέλων και πολιτικών συστημάτων στην Ευρώπη τα οποία θα ενσωματώνουν καλύτερα τους νέους και τις νέες».
Σύμφωνα, πάντα, με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το πρόγραμμα σκοπεύει να:
•Παράσχει «στοιχεία για τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των ανισοτήτων οι οποίες εμπεριέχονται στους τρόπους με τους οποίους οι νέοι ασχολούνται με την πολιτική- οι εν λόγω μηχανισμοί αντιμετώπισης εκφράζονται με ποικίλες μορφές, όπως για παράδειγμα: με την πολιτική συμμετοχή-αποχή ως διαδικτυακή (και όχι μόνο) αμφισβήτηση, αλλά και τη (δι) εθνική δημοκρατική καινοτομία και πειραματισμούς.
•Παράγει «επιστημονική γνώση που αφορούν τις αξίες των νέων ανθρώπων, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους σχετικά με τη δημοκρατία, την εξουσία, την πολιτική, τη διαδικασία παραγωγής πολιτικής, την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή (φυσική και διαδικτυακή) και την οργάνωση της οικονομικής, κοινωνικής και προσωπικής τους ζωής ούτως ώστε να αναγνωρίσει τρόπους ενδυνάμωσης της πολιτικής συμμετοχής των νέων και της εμπλοκής τους στην δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη».
•Προτείνει «μια δέσμη μελλοντικών σεναρίων για την εξέλιξη της δημοκρατίας και της πολιτικής συμμετοχής στην Ευρώπη, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των νέων και ιδιαίτερα αυτών με τις λιγότερες ευκαιρίες».
Πληροφορίες:
EURYKA website: unige.ch/sciences-societe/euryka/home/
Facebook page: www.facebook.com/EURYKAproject/
Twitter account: twitter.com/Euryka_youth
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα web - 20/4/2017)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/erevnitiko-programma-gia-tis-anisotites-ke-tin-politiki-simmetochi-ton-neon-stin-evropi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου