Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

Ιδιο εργο

Το έργο είναι πια γνωστό. Το έχουμε ξαναδεί. Οι δανειστές ζητούν κάθε τρεις και λίγο νέα μέτρα για να δανείσουν την Ελλάδα. Δεν τους νοιάζει η οικονομική κατάσταση του πληθυσμού. Δεν τους ενδιαφέρει η φτωχοποίηση της κοινωνίας. Κοιτούν οικονομικούς δείκτες. Οχι πορτοφόλια.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών -και η τωρινή δεν αποτελεί εξαίρεση- στην αρχή αντιδρούν. Μετά       -συνήθως- υποκύπτουν στις απειλές και τις πιέσεις των δανειστών. «Απ’ το ολότελα καλή κι η… Παναγιώταινα», που λέει και η παροιμία. Ομως, το ποτήρι έχει πια ξεχειλήσει. Ολοι το καταλαβαίνουν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.) αξίωσε χθες, όπως μεταδόθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, νέες παράλογες απαιτήσεις. Τη μείωση του αφορολόγητου ώστε να πληγούν και άλλο τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν τους φτάνει, φαίνεται, πόσο έχει υποφέρει μέχρι σήμερα η κοινωνία.
Χθες, λίγο πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία στη φορολογική μεταρρύθμιση, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών εξαπέλυσαν επίθεση στο Δ.Ν.Τ. με αφορμή τις απαιτήσεις του για το αφορολόγητο και σχολίασαν ότι  «ο… παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!».
Πέραν όμως από τα σχόλια, το θέμα είναι τι θα γίνει στην πράξη. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα πιο εξοντωτική φορολογία; Θα κληθούν για μια ακόμη φορά μισθωτοί, συνταξιούχοι, αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να πληρώσουν τα σπασμένα… μιας κρίσης για την οποία δεν φέρουν ευθύνη;
Αντί, εν τέλει, να γίνεται διαπραγμάτευση για ελαφρύνσεις και για αντιμετώπιση της ανεργίας, ειδικά στους νέους, γίνεται διαπραγμάτευση για νέα μέτρα. Πόσο ακόμα;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/3/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/idio-ergo/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου