Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Η Ελλάδα της φτώχειας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Τα νέα στοιχεία της Eurostat έρχονται να αποδείξουν, για μια ακόμα φορά, ότι η Ελλάδα του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Eurostat, πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας μας, ποσοστό 35,7%, το 2013 ζούσε κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Λίγα χρόνια πριν, το 2008, το ποσοστό ήταν 28,1%. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 23% των Ελλήνων πολιτών ζει με πενιχρό εισόδημα. Δηλαδή, με εισόδημα που δεν του φτάνει για να καλύψει ούτε βασικές ανάγκες.
Βλέπετε, τα πήραν όλα οι φόροι και τα χαράτσια και τα συσσίτια στη χώρα έχουν αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο και ο αριθμός των Ελλήνων που τρώνε σε συσσίτια διότι δεν υπάρχουν χρήματα για τροφή. Το ίδιο και ο αριθμός των παιδιών σε σχολεία που δεν έχουν χαρτζιλίκι ούτε για κουλούρι.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατατάσσουν την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας.
Μάλιστα, τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν κατά σειρά σε Βουλγαρία (48%), Ρουμανία (40%) και Ελλάδα (35,7%)!
Εκεί μας κατάντησαν τα οικονομικά μέτρα. Να είμαστε στις χώρες με τον πιο φτωχό λαό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και αυτό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία!
Το πολιτικό σύστημα, λοιπόν, ας μην απορεί για την κατάρρευσή του.  Οι πολιτικοί μας δεν μπορεί να μην γνωρίζουν. Οι εκπρόσωποι της τρόικας που επέβαλαν αυτά τα μέτρα και επιμένουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, τι άλλο θέλουν επιτέλους;
Η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αποτελεί επείγουσα ανάγκη. Δεν πάει άλλο. Και δεν υπάρχει άλλη λύση για να ανακουφιστεί η κοινωνία που βρίσκεται σε απόγνωση.
Επιτέλους, απαιτούνται αμέσως αποφάσεις που θα ανακτήσουν το κοινωνικό κράτος, θα μειώσουν τη φορολογία και τα χαράτσια και θα δώσουν ανάσα στον πληθυσμό που δεν αντέχει άλλο να υποφέρει.
(7/11/2014)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ellada-tis-ftochias/

*Παλαιότερο σχετικό άρθρο (Χανιώτικα νέα 22 Οκτωβρίου 2013): Πότε, πως και ποιοι θα αλλάξουν τις πολιτικές;

Την ώρα που εμμέσως πλην σαφώς έχει ανοίξει η -παράλογη- συζήτηση για πρόσθετα μέτρα το 2014, η ανεργία στην Ελλάδα αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.
Την αναρρίχηση της ανεργίας στο 34% έως το 2016 προβλέπει μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
Ηδη, βέβαια, η ανεργία γνωρίζει πρωτοφανή άνοδο στη χώρα μας. Τα στοιχεία που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιούνται από την Στατιστική Υπηρεσία, προκαλούν ανησυχία, αλλά και… ανατριχίλα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που ήδη έχουν δημοσιευτεί, στο 27,1% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποχωρώντας από το… 27,4% του προηγούμενου τριμήνου, αλλά σημειώνοντας άνοδο από το 23,6% του αντίστοιχου τριμήνου του 2012. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.632.184 άτομα και των ανέργων σε 1.350.435. Αν, φυσικά, αναλογιστούμε ότι πρόκειται για τα καταγεγραμμένα στοιχεία, θα υποθέσουμε τα πραγματικά ποσοστά ανέργων είναι, ασφαλώς, πολύ υψηλότερα.
Ομως, πώς, πού και πότε θα ξαναβρεί, αν ξαναβρεί, δουλειά ο πρώην εργαζόμενος και νυν άνεργος; Πώς θα μπορέσει να συντηρήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του; Πώς να μην είναι οργισμένος για τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και για τους χειρισμούς της οικονομίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που έφεραν τη χώρα, αλλά και τον ίδιο, σε αυτή την κατάσταση.
Τώρα, χωρίς ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής, τα ίδια κόμματα και οι ίδιοι πολιτικοί, του ζητάνε θυσίες! Λες και έχει για να δώσει.
Το ακόμα χειρότερο; Τα νούμερα για άλλη μια φορά δεν βγαίνουν και έχουν αρχίσει οι πιέσεις για επιπλέον μέτρα. Αντί να αρχίσουν να παίρνουν πίσω κάποια από αυτά που ήδη έχουν θέσει σε εφαρμογή, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οπως π.χ. ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που εκτινάσσει τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα κανείς να μην αγοράσει και τα δημόσια ταμεία να μη… γεμίζουν.
Αν δεν συνετιστούν και δεν αλλάξουν πολιτικές, με πρόταγμα την αντιμετώπιση της ανεργίας, θα δημιουργήσουν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της χώρας.
Αλλά μπορούν να ανατρέψουν αυτή την οικονομική πολιτική, οι ίδιοι που την εφαρμόζουν;
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pote-pos-kai-pioi-tha-alaksoun-tis-politikes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου