Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κρίση πολιτισμική

«Κάθε αλήθεια περνάει από τρία στάδια. Πρώτα γελοιοποιείται. Μετά βρίσκει σφοδρή αντίθεση. Και στο τέλος θεωρείται αυτονόητη».
 Arthur Schopenhauer
(1788 - 1860, Γερμανός φιλόσοφος)


Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η κρίση, την οποία βιώνουμε, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι, ταυτοχρόνως, βαθιά πολιτική και πολιτισμική. Είναι κρίση του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Αλλά και της κοινωνίας. Οι αντοχές της οποίας δοκιμάζονται από τα μέτρα.
Η εποχή αυτή μπορεί να μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Λιγότερο καταναλωτικά και περισσότερο ανθρώπινα. Τον δρόμο δείχνουν τα ανταλλακτικά παζάρια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, γενικότερα οι δράσεις αλληλεγγύης προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η ίδια αυτή εποχή, μπορεί, όμως, να φέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Να μας κάνει ακόμα και να «ξεχάσουμε» τα αγαθά της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η οργή του κόσμου, που υποφέρει από τα μέτρα, είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Ομως, ακόμη κι η αγανάκτηση έχει τα όριά της. Οι φωνές ορισμένων για… κρεμάλες και Γουδή, όσο οργισμένες κι αν είναι, είναι επικίνδυνες για την ίδια την κοινωνία. Διότι, μόνο όταν είμαστε εξοικειωμένοι με δημοκρατικές διαδικασίες, μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από τους κυβερνώντες, αλλά και από τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Ο λαϊκισμός εκφράζεται, συνήθως, με λόγο μηδενιστικό και ισοπεδωτικό, που, βλέπει παντού «συνωμοσίες», αλλά αδυνατεί να απαντήσει στο πώς θα βγούμε από τις συμπληγάδες.
Το ζήτημα είναι πώς, στο πλαίσιο της Ευρώπης, θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα. Πώς θα επιστραφούν στους εργαζομένους δικαιώματα που, μέσα σε μια νύχτα, ακυρώθηκαν. Πώς  θα περισωθεί η κοινωνική συνοχή. Πώς δεν θα γίνουμε ζούγκλα. Πώς, εν τέλει, θα διασωθεί η ίδια η Δημοκρατία. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες ήττες. Ούτε… εμφυλίους.
Αλλά χρειάζεται ενότητα και αγάπη.
Ο κόσμος του μέλλοντος ή θα είναι πιο ελεύθερος, δημοκρατικός και δίκαιος ή θα χαθεί και αυτός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η ιστορία είναι ο καλύτερος κριτής.
(Χανιώτικα νέα - 12/9/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/106293-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου