Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα για άρδευση καλλιεργειών από γεωργικά απόβλητα

Η άρδευση και λίπανση καλλιεργειών από γεωργικά απόβλητα είναι στους στόχους ενός νέου προγράμματος με συντονιστή το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Στο πρόγραμμα με την ονομασία "Wastereuse: Βέλτιστες πρακτικές επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης γεωργικών αποβλήτων στις Μεσογειακές χώρες" συμμετέχουν επίσης, ως εταίροι, το  Κέντρο Εφαρμοσμένης Εδαφολογίας και Βιολογίας (CEBAS-CSIC), Μούρθια στη Ν. Ισπανία, το Περιφερειακό Κέντρο Γεωργικών Ερευνών (CERSAA), Αλμπένγκα στη Β. Ιταλία καιη  Εταιρεία Signosis Sprl στις Βρυξέλλες.
Ηδη, στο πλαίσιο του έργου, εδάφη από γεωργικές και μη περιοχές από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα καθώς και επεξεργασμένα και μη γεωργικά απόβλητα, συλλέγονται και χαρακτηρίζονται ώστε να εκτιμηθεί η καταλληλότητά τους για χρήση σε καλλιέργειες και για βελτίωση της ποιότητας των καλλιεργειών. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές τοξικότητας με τη χρησιμοποίηση διαφόρων αποβλήτων και φυτών.
Μάλιστα, λειτουργεί και ιστότοπος του προγράμματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.wastereuse.eu.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, το έργο επικεντρώνεται σε δύο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα:
• Την ανεξέλεγκτη διάθεση γεωργικών αποβλήτων (π.χ. ελαιοκομίας, οινοποιίας, κτηνοτροφίας) καθώς και την ανεξέλεγκτη χρήση τους για άρδευση και λίπανση καλλιεργειών.
• Την υπερβολική χρήση θρεπτικών στοιχείων και φυσικών πόρων (νερό, φωσφορικά ορυκτά για την παρασκευή χημικών λιπασμάτων).
ΣΤΟΧΟΙ
Ως στόχους έχει:
• Την προώθηση της ανακύκλωσης θρεπτικών στοιχείων και νερού μέσω αειφόρου χρήσης επεξεργασμένων (ή ενδεχομένως και μη επεξεργασμένων) γεωργικών αποβλήτων
• Τη μελέτη σύγχρονων τεχνολογιών επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων και ολοκληρωμένων μεθοδολογιών εφαρμογής τους στον αγροτικό τομέα, οι οποίες θα εξασφαλίζουν αειφόρο ανακύκλωση των θρεπτικών στοιχείων και του νερού των αποβλήτων, λαμβάνοντας υπόψη:
- Τις ανάγκες σε νερό και θρεπτικά στοιχεία αντιπροσωπευτικών Μεσογειακών καλλιεργειών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε κατανάλωση νερού
- Τις τιμές των εδαφικών παραμέτρων οι οποίες επιτρέπουν τη διάθεση των αποβλήτων αυτών, και
- Την έως σήμερα συσσωρευμένη γνώση σχετικά με την αειφόρο χρήση αγροτικών αποβλήτων στη γεωργία.
Οπως επισημαίνουν οι εταίροι του προγράμματος, «προκειμένου να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές, όροι και προϋποθέσεις χρήσεις των επεξεργασμένων γεωργικών αποβλήτων στην αγροτική παραγωγή, απαιτείται η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του καλλιεργούμενου εδάφους, το είδος της καλλιέργειας, το περιβάλλον και τους αγρότες, ενώ επιπλέον αναγνωρίζει αυτές τις παραμέτρους ως μέρη του ίδιου συστήματος, τα οποία είναι αλληλένδετα και συνεχώς αλληλεπιδρούν.
Μία τέτοια ολοκληρωμένη προσέγγιση θα μπορούσε να επιτευχθεί με συλλογή, μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών μέσα από ερευνητικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Η συλλογή, πειραματική μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτών θα μπορούσε να αναδείξει βέλτιστες τεχνολογίες επεξεργασίας γεωργικών αποβλήτων και εφαρμογής τους στη γεωργία.
Στα πλαίσια του WasteReuse επιδιώκεται η ανάπτυξη εναλλακτικών αγροτικών πρακτικών με χρήση επεξεργασμένων γεωργικών αποβλήτων, όπως αυτά παράγονται τα τελευταία χρόνια μετά την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας. Πριν την ανάπτυξη των πρακτικών αυτών προβλέπεται συλλογή δεδομένων σχετικά με τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί, κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με την καταλληλότητα των αποβλήτων που παράγονται και χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια διαφόρων φυτών σε διαφορετικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες. Για την τελική αξιολόγηση των τεχνολογιών αυτών προβλέπεται η εκπόνηση μελετών Ανάλυσης Κινδύνου και Ανάλυσης Κύκλου Ζωής.
Επιπλέον, η προστασία της ποιότητας του εδάφους, η οποία συνήθως αγνοείται σε τέτοιου είδους μελέτες, θα εισαχθεί και θα αναγνωρισθεί ως αναπόσπαστο μέρος των πρακτικών που θα αναπτυχτούν.
Τέλος, το έργο θα προσδιορίσει, αναπτύξει και προτείνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη χρήση επεξεργασμένων ή μη οργανικών αποβλήτων στη γεωργία όπως επίσης και σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις στην πολιτική της Ε.Ε για την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων αυτών στον αγροτικό τομέα».
Το έργο θα διαρκέσει 4 χρόνια και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2015.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/4/2012)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/94682-ardeusi-kalliergeiwn-apo-gewrgika-apoblita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου