Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Οικογένειες Βορειοηπειρωτών: «Κινδυνεύουμε με απέλαση»

«Είμαστε Ελληνες, ζούμε 20 χρόνια στα Χανιά και κινδυνεύουμε με απέλαση». Με αυτά τα λόγια δύο οικογένειες Βορειοηπειρωτών εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την ταλαιπωρία που υφίστανται.
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας ταλαιπωρούν τις δύο οικογένειες που παρότι μένουν μόνιμα στα Χανιά, τους έχει αποσταλεί έγγραφο από τη αστυνομία να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα! Οι οικογένειες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία χθες το πρωί έξω από το αστυνομικό μέγαρο Χανίων όπου και ύψωσαν πανό.
Παρότι οι άδειες παραμονής που είχαν στην κατοχή τους ανανεώνονταν κάθε πενταετία, για να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια τους ζητήθηκαν πιστοποιητικά από τα ληξιαρχεία στην Αλβανία, στα οποία να αναγράφεται ότι η εθνικότητά τους είναι ελληνική και όχι αλβανική, όπως έγραφαν τα χαρτιά τους. Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σωματείο Βορειοηπειρωτών Δυτ. Κρήτης, σε διάφορες περιοχές της χώρας είχε αλλάξει την ιθαγένεια των Ελλήνων και την είχε κάνει αλβανική. Οταν οι Βορειοηπειρώτες άλλαξαν τα πιστοποιητικά τους στην Αλβανία και έβαλαν την ελληνική υπηκοότητα, η αστυνομία στα Χανιά θεώρησε ότι είναι πλαστά. Η υπόθεση πήγε στα δικαστήρια, τα οποία δικαίωσαν τις οικογένειες ότι τα στοιχεία τους δεν είναι πλαστά, παρόλα αυτά η αστυνομία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει τα έγγραφά τους και σήμερα να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης.
Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Ελευθεροτυπία - 26/3/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145353

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου