Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Νοσοκομείο Χα-λ-ίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η μεγάλη και χρόνια έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού, τα χρέη και τα σκάνδαλα «πνίγουν» τη λειτουργία των μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης, του Πανεπιστημιακού, του Βενιζέλειου και τού Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. Με την παρουσία 2,5 εκατομμυρίων τουριστών, κάθε χρόνο, η ζήτηση ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατά 350%, ωστόσο τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστια και μόνο χάρη στην αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών συνεχίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους.
«Χειρότερα από κάθε άλλη φορά είναι τα πράγματα στο νοσοκομείο Χανίων», λένε οι εργαζόμενοι και υπενθυμίζουν ότι τα κενά φτάνουν το 40% στο νοσηλευτικό και 35% στο ιατρικό προσωπικό «Χειρότερα από κάθε άλλη φορά είναι τα πράγματα στο νοσοκομείο Χανίων», λένε οι εργαζόμενοι και υπενθυμίζουν ότι τα κενά φτάνουν το 40% στο νοσηλευτικό και 35% στο ιατρικό προσωπικό Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παραμένει χωρίς διοικητή και υποδιοικητή, και οι κενές θέσεις φτάνουν τις 746. Στο Βενιζέλειο οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 1997, ενώ τα χρέη φτάνουν τα 17 εκατ. ευρώ και οι προμηθευτές προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη. Στα Χανιά η έλλειψη στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι γύρω στο 40%, στο ιατρικό προσωπικό στο 30 - 35%.
Δραματική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων. Τα κενά φτάνουν το 40% σε νοσηλευτικό και το 35% σε ιατρικό προσωπικό. Ασθενείς υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε ιδιωτικά κέντρα για αιμοκάθαρση. Νεογνά διακομίζονται στο Ηράκλειο. Η Μονάδα Νεογνών που άνοιξε ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες κινδυνεύει να κλείσει. Αλλές μονάδες δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Ζωές κινδυνεύουν καθημερινά. Το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσει ασθενείς. Η πολιτεία, όμως, φαίνεται να αδιαφορεί...
Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων Νίκη Μπαρδάτσου είναι σαφέστατη:
«Η κατάσταση φέτος είναι χειρότερη από πέρυσι και πέρυσι ήταν χειρότερη από πρόπερσι, με την έννοια ότι τα προβλήματα διαιωνίζονται. Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή χρηματοδότηση πάνω στο θέμα της Υγείας τόσο ως προς το ιατρικό προσωπικό όσο και στον εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι ανάγκες να αυξάνονται, οι υποδομές να μην επαρκούν και αν υπολογίσουμε τις αποχωρήσεις προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ή για άλλους λόγους, το κενό και στο έμψυχο υλικό αλλά και στις υποδομές μεγαλώνει. Η έλλειψη σε οργανικές θέσεις και συγκεκριμένα στο νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι γύρω στο 40%, στο ιατρικό προσωπικό γύρω στο 30-35%. Και ενώ υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και πάγιες ανάγκες, οι θέσεις καλύπτονταν μέχρι τώρα και με προγράμματα Stage όσον αφορά το διοικητικό - τεχνικό - νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο ιατρικό προσωπικό υπάρχει ο θεσμός του επικουρικού. Πρόκειται για τον γιατρό που έχει θητεία ενός χρόνου χωρίς ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μόνιμους γιατρούς, ενώ καλύπτουν πάγιες θέσεις. Και ενώ βλέπουμε ότι οι οργανικές θέσεις είναι κενές, δεν υπάρχει ενδιαφέρον στελέχωσης των κλινικών με μόνιμο προσωπικό».

Τα κενά

Οσο για τα κενά, η ίδια επισημαίνει:
«Οι ειδικότητες που λείπουν είναι κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Τα διάφορα τμήματα αναστενάζουν πραγματικά από έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Εχουμε το παράδειγμα του Τμήματος Αιμοδοσίας, όπου αναγκάζονται να μην κάνουν όλες τις βάρδιες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε ιατρικό ούτε νοσηλευτικό. Επίσης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στέλνει ασθενείς σε ιδιωτικά κέντρα τεχνητού νεφρού για αιμοκάθαρση αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για όλες τις βάρδιες - οι ασθενείς καλύπτονται από το ταμείο αλλά ξέρουμε τι σημαίνει αφαίμαξη των ταμείων μ' αυτόν τον τρόπο. Επιπλέον, η Ουρολογική Κλινική έχει μόνο δύο γιατρούς. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην Αιματολογική Κλινική. Υπάρχει πρόβλημα και στο αναισθησιολογικό, με την έννοια ότι είναι απόλυτη ανάγκη να ανοιχτεί το ιατρείο πόνου - αν υπήρχαν περισσότεροι αναισθησιολόγοι θα το στελεχώναμε και ως εκ τούτου αρκετοί ασθενείς, όπως οι καρκινοπαθείς, δεν θα υποχρεώνονταν να πηγαίνουν στο Ηράκλειο. Ακόμη, θα μπορούσε να αναπτυχθεί το Τμήμα Ανώδυνου Τοκετού. Τώρα, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός μια γυναίκα που γεννάει να μην μπορεί να βοηθηθεί αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό. Στο Καρδιολογικό υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί το αιμοδυναμικό τμήμα - δεν υπάρχουν γιατροί να κάνουν τις στεφανιογραφίες που θα σώζονταν ζωές. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπήρχε σημαντικό έλλειμμα προσωπικού. Τελευταία έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση, πάντως τα κρεβάτια δεν φτάνουν στη μονάδα. Στη Μονάδα Νεογνών είναι έτοιμη για παραίτηση η διευθύντρια όπως και το υπόλοιπο προσωπικό γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες με δεκαπέντε εφημερίες τον μήνα. Το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθεί όλος ο μήνας από εφημερίες. Αλλά και οι ίδιες οι εργαζόμενες έχουν εξαντληθεί διακομίζοντας καθημερινά νεογνά στο Ηράκλειο».
(Ελευθεροτυπία - 17/3/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=142148

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου