Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων στο νομό Χανίων

Την ώρα κατά την οποία αυξάνεται η παραβατικότητα, όχι μόνο από ενήλικες αλλά και από παιδιά, είναι ιδιαίτερα σημαντική η επαναδραστηριοποίηση της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Νομού Χανίων. Πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που ελέγχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.Η Εταιρεία είχε συσταθεί στα Χανιά κατά το 1995 - 1996 και είχε επιτελέσει επί αρκετά έτη σημαντικό έργο. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, με αντιπρόεδρο τότε την κυρία Σοφία Λυγγούρη, η εταιρεία απέκτησε γραφεία επί της οδού Δημητρακάκη και είχε σταθεί κοντά σε ανήλικους παραβάτες. Είχε βοηθήσει παιδιά 20 οικογενειών από τα οποία μόνο ένα ή δύο συνέχισαν την παραβατική συμπεριφορά.
Το τελευταίο διάστημα με το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο η Εταιρεία δραστηριοποιείται ξανά με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παραβατικότητας. Πρόεδρος της Εταιρείας είναι η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χανίων κυρία Αλεξάνδρα Πίσχοινα.
Η ταυτότητα και οι σκοποί της Εταιρείας αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση που έφτασε στα "Χανιώτικα νέα" και στην οποία αναφέρονται τα εξής:
"Η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίων είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο και χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποστολή της είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της αντικοινωνικής κι αποκλίνουσας συμπεριφοράς των ανηλίκων, στην οποία επιδρούν ψυχοκοινωνικοί παράγοντες και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που αφορούν στον ίδιο και στην οικογένειά του. Η Εταιρεία διοικείται από διοικητικό συμβούλιο στο οποίο μετέχουν ως πρόεδρος, δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός, ένας εκπαιδευτικός ανώτατης ή μέσης εκπαίδευσης ένας επιμελητής ανηλίκων του δικαστηρίου ανηλίκων της έδρας του πρωτοδικείου ή ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας δικηγόρος, ένας εκπρόσωπος του δήμου ή της εκκλησίας, ένας ιατρός κατά προτίμηση παιδοψυχίατρος ή ένας ψυχολόγος και ένα πρόσωπο με προσφορά ευαισθησία και εμπειρία στον τομέα καταπολέμησης της παιδικής παραβατικότητας, κατά προτίμηση πολιτικός ή αρχιτέκτων μηχανικός.
Η Εταιρεία υφίσταται από το έτος 1995 και σε όλη της την πορεία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, υπηρέτησε με όλες της τις δυνάμεις το σκοπό της. Σήμερα, με σεβασμό στην προσπάθεια που έχει ήδη καταβληθεί από τα προηγούμενα διοικητικά συμβούλια, σύσσωμη η Εταιρεία ανοίγεται δυναμικά στην ευρύτερη κοινότητα των Χανίων και επιχειρεί τη διασύνδεσή της με όλους τους φορείς της τοπικής κοινότητας, ξεκινώντας από τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Για την ενίσχυση του έργου της Εταιρείας, η Μητρόπολη παραχώρησε χώρο κατάλληλο για την κάλυψη των βασικών της αναγκών, ενώ οι σκοποί και οι προσφερόμενες υπηρεσίες της Εταιρείας θα δημοσιοποιηθούν άμεσα, με την έκδοση και προώθηση ενημερωτικού εντύπου, ώστε η λειτουργία της να τύχει κατάλληλης αξιοποίησης από τους πολίτες αλλά και να υποστηριχθεί από πρόσωπα και φορείς πρόθυμους να συμβάλουν στην αποστολή της.
Συνδρομή στο έργο της Εταιρείας παρέχει ο υπό σύσταση Σύλλογος Φίλων ΕΠΑ του οποίου τα μέλη προσφέρουν εθελοντικά συμπαράσταση σε παιδιά και οικογένειες, μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα. Η απόκτηση της ιδιότητας του μέλους στο Σύλλογο αυτό και η συμμετοχή σε επιτροπές υποστήριξης της ΕΠΑ συνιστά ανιδιοτελή ατομική και κοινωνική δραστηριότητα, απαιτεί επιμόρφωση των εθελοντών, ώστε να τους ανατίθεται έργο που να αντιστοιχεί στις δυνατότητές τους και οι παρεμβάσεις τους να είναι ρεαλιστικές και αποτελεσματικές και να ανταποκρίνονται πλήρως στην αποστολή και τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία της Εταιρείας.
Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι η προσέλευση των εξυπηρετούμενων στην Εταιρεία είναι εθελοντική. Είναι επομένως σκόπιμο τα άτομα που χρήζουν παρόμοιας υποστήριξης να κινητοποιούνται από το περιβάλλον τους, ώστε να αναζητούν οι ίδιοι αρωγή. Αντίθετα, η υποβολή καταγγελιών από τρίτους χωρεί μόνο ενώπιον δημόσιων διοικητικών και δικαστικών αρχών αρμοδίων και ειδικά εξουσιοδοτημένων να ενεργούν για πράξεις ή παραλείψεις που διαπιστώνονται και σύμφωνα με τον νόμο.
Η Εταιρεία, πάντα με την ενεργή στήριξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ευελπιστεί να επεκτείνει τη δράση της καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αξιοποιώντας τους ανθρώπινους και οικονομικούς της πόρους. Ευχαριστούμε όλους όσοι με ειλικρινές ενδιαφέρον, διακριτικότητα και ευγενική διάθεση προτίθενται να την συνδράμουν.
Το Δ.Σ. της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χανίων: πρόεδρος Αλεξάνδρα Πίσχοινα, αντιπρόεδρος Κων/νος Γύπαρης, γραμματέας Νικόλαος Καρατζάς, ταμίας Αντωνία Καπαδουκάκη, μέλη: Νικόλαος Βεστάκης, Γεώργιος Πατεράκης, Αλεξάνδρα Μαυρομάτη".
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 3/3/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου