Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Η "χρυσή" τομή

Η χώρα κινείται όχι μόνο σε τροχιά εκλογών (δεύτερος γύρος βουλευτικών και αργότερα αυτοδιοικητικές) αλλά και σε ρυθμούς ακρίβειας.
Τα όποια μέτρα στήριξης δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν το κύμα ακρίβειας.
Ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος έρχονται να αποτελέσουν έναν ακόμη “εφιάλτη” για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά που κάποτε απέκτησαν ένα σπίτι για να «βάλουν το κεφάλι τους κάτω από το δικό τους κεραμίδι», όπως έλεγε μια παλαιότερη διαφήμιση.
Τα πολλαπλά έξοδα οδηγούν πολλούς να αναζητούν λύσεις, όπως το να “ανεβάσουν” το κατάλυμά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή να το ενοικιάσουν.
Από την άλλη μεριά, όσοι δεν διαθέτουν δικό τους σπίτι ή κατοικούν στα Χανιά λόγω δουλειάς ή σπουδών (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί γιατροί, φοιτητές, κ.ά.) έρχονται, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, αντιμέτωποι με ακριβά ενοίκια, στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Έτσι, δημιουργείται μια αλυσίδα ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα, η οποία δεν έχει μόνο μία όψη.
Ζητούμενο είναι να βρεθεί η “χρυσή τομή” που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να ανασάνουν οικονομικά αλλά και στους εργαζόμενους να μείνουν σε σπίτι με ενοίκιο το οποίο να μπορούν να πληρώνουν.
Μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τα μέτρα στήριξης αλλά και να καθορίσει οικονομικές πολιτικές πιο φιλικές σε όλη την κοινωνία.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/5/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου