Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Νέοι δρόμοι μέσα από τη συνεργασία των ερευνητικών ιδρυμάτων - Τεχνολογία αιχμής από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Νέους δρόμους στην τοπική οικονομία και στην προσέλκυση επενδύσεων αναμένεται να ανοίξει η συνεργασία των επτά εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης (ΙΤΕ, Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Ινστιτούτο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, ΕΛΚΕΘΕ, ΜΑΙΧ) που αναπτύσσεται με επιτυχία!
Την ίδια ώρα, το Πολυτεχνείο Κρήτης εξάγει τεχνολογία αιχμής! Με σύστημα που αναπτύχθηκε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) και ήδη χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα γίνεται διάγνωση καρκίνου.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν χθες το απόγευμα στο πλαίσιο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με αφορμή τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο University of Agder.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στη συγκεκριμένη συνεργασία ενώ συμμετείχαν από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο οι καθηγητές Dmytro Yakovenko και Martin Wulf Gerdes.
Ο καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Μπάλας, παρουσίασε νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στη Σχολή αναφορικά με τη μη επεμβατική διαγνωστική του καρκίνου και, όπως σημείωσε, έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε ακαδημαικές διακρίσεις αλλά και στην ανάπτυξη διεθνών προϊόντων που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, παράγονται στη Σουηδία και χρησιμοποιούνται από τον ιατρικό κόσμο. Πρόκειται για συστήματα υπερφασματικής απεικόνισης που μπορούν να ανιχνεύσουν μικροδομικές και βιοχημικές αλλοιώσεις που προηγούνται της νεοπλασίας, χωρίς να παρθεί δείγμα ιστού. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «στην Αμερική αυτή τη στιγμή έχουν εξεταστεί πάνω από 14.000 γυναίκες».
Η σύμβουλος μεταφοράς τεχνολογίας στο δίκτυο “ΠΡΑΞΗ” του ΙΤΕ, Μαρία Μακριδάκη, παρουσίασε το πρόγραμμα συνεργασίας όλων των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης με σκοπό την ανάδειξη της κρητικής οικονομίας.
Η ίδια σημείωσε ότι «από τον Ιανουάριο έχουμε ένα υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας για να προχωρήσουμε τη συνεργασία αυτή και έχουμε ήδη τις πρώτες δράσεις οι οποίες αφορούν την εδραίωση επενδυτικών ταμείων».
Η κ. Μακριδάκη τόνισε ότι το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης καθώς «με τη σύμπραξη των ερευνητικών οργανισμών σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις της Κρήτης μπορούμε να έχουμε τη μεταφορά τεχνολογίας από τα ιδρύματα στις επιχειρήσεις με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής οικονομίας. Επιπλέον, το να προσελκύσουμε επενδυτές στην Κρήτη ανοίγει νέους δρόμους για την οικονομία της Περιφέρειας, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε να προσελκύσουμε καινοτόμες εταιρείες από το εξωτερικό και έχουν γίνει ήδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και επιστημονικός υπεύθυνος του Σπιτιού Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Φώτης Πασιούρας, αναφερόμενος στα στοιχεία για την έρευνα και ανάπτυξη σε σχέση με το ΑΕΠ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην καλύτερη θέση, αλλά η Κρήτη βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες θέσεις στην Ελλάδα το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα Πανεπιστήμια». Επίσης, ανέφερε ότι σε καλό σημείο βρίσκεται η καινοτομία των επιχειρήσεων στην Κρήτη.
Σε χαιρετισμό του αλλά και σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, υπογράμμισε ότι στους στόχους του Πολυτεχνείου είναι η στήριξη της καινοτομίας και να μπορέσουν φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές, «να μετουσιώσουν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα σε προιόντα και υπηρεσίες που να έχουν εμπορικό χαρακτήρα».
Στη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο αναφέρθηκε ο καθηγητής Νίκος Νικολαίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα διμερών σχέσεων που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και αποσκοπεί στο «να δούμε τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο ιδρυμάτων και κατά πόσο μπορούμε να συνεργαστούμε σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».
Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σ. Σοφιανός, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των επιχειρήσεω με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή μεθόδων παραγωγής.
Σε χαιρετισμό του προέδρου του ΕΒΕΧ, Αντ. Ροκάκη, τον οποίο μετέφερε ο συνεργάτης του, Ηλίας Κυριακόπουλος, τονίζεται ότι «τα ανώτατα ιδρύματα αποτελούν μήτρες δημιουργικότητας ενισχύοντας την έρευνα, το επιμελητήριο δε, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας της επιχειρηματικότητας, οφείλει να είναι ο δίαυλος που θα διασυνδέει την καινοτόμο ιδέα με τη βιομηχανία και το επιχειρείν γενικότερα».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/4/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nei-dromi-gia-tin-topiki-ikonomia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου