Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Πλεόνασμα καχυποψίας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Την ώρα που η φτωχοποίηση του πληθυσμού διευρύνεται ανησυχητικά, η κυβέρνηση κάνει συχνά λόγο για το «πρωτογενές πλεόνασμα», αλλά δεν λέει πού θα το μοιράσει.
Μήπως θα κάνει προσλήψεις; Μήπως θα αποφασίσει αυξήσεις σε μισθούς; Μήπως θα κόψει τα «χαράτσια», τα οποία στην πραγματικότητα αυξάνονται; Αν δεν το έχετε παρατηρήσει, στους νέους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπάρχει και επιπλέον «χαράτσι» για την ανύπαρκτη ΝΕΡΙΤ, δηλαδή το νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί, αλλά, προς το παρόν, λειτουργεί, τηλεοπτικά τουλάχιστον, με τη λεγόμενη Δ.Τ.
Στην κοινωνία υπάρχει πλεόνασμα δυσπιστίας και καχυποψίας. Συντελείται ένας αέναος αγώνας δρόμου για επιβίωση. Γι' αυτό και σχεδόν κανείς πια δεν πιστεύει τίποτα αν δεν δει πράξεις.
Χθεσινά ρεπορτάζ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση την ενημέρωση των δημοσιογράφων από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, η τρόικα φέρεται να έχει έντονες αντιρρήσεις «για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013». Σύμφωνα με την τρόικα, «πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ), όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μη δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.
»Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκτασιν, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».
Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε αναφορά και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ανέφερε ότι «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών», όμως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν για ποιο πλεόνασμα και προς όφελους ποίου μας μιλούν; Οικονομικό πλεόνασμα που θα διανεμηθεί στην κοινωνία και μόνον υπάρχει; Η χώρα έχει ανάγκη πια από πολιτικές που δεν θα απομυζούν αλλά θα υπηρετούν την κοινωνία, που τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα όριά της...
(12/3/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου