Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Η Γαύδος κινητοποιείται ενάντια στα χημικά

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι κάτοικοι της Γαύδου μπορεί να μην ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες, αλλά η κραυγή τους ακούγεται σε όλη τη Μεσόγειο. Σε γενική συνέλευση αποφάσισαν να απόσχουν από τις ερχόμενες ευρωεκλογές, διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Η αντιδήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλίνικου μας είπε ότι ο δήμος συμμετέχει στο συντονιστικό φορέων στα Χανιά για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ πραγματοποιήθηκε συνέλευση των κατοίκων της νήσου και οι παριστάμενοι συμφώνησαν στην ανάρτηση πανό στο φάρο της νήσου, αλλά και σε αποχή από τις ευρωεκλογές.
Σε κείμενό τους δε προς το συντονιστικό όργανο των κινητοποιήσεων στα Χανιά, σημειώνουν:
«Η απειλή για τη Γαύδο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Μάλτα, την Ιταλία και ολόκληρη τη Μεσόγειο, είναι η εγκληματική ενέργεια να "πειραματιστούν" με την υδρόλυση εν πλω εξαιρετικά επικίνδυνων υλικών, τα οποία σε περίπτωση ατυχήματος θα βυθιστούν στη θάλασσά μας και θα καταστρέψουν κάθε ζωντανό οργανισμό και μας μαζί τους.
»Κι όλα αυτά με τη στήριξη του ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε το χαρακτηρισμό "διεθνή χωρικά ύδατα" για να καθαρίσει για λογαριασμό των συμφερόντων, πολιτικών και οικονομικών, λες και τα διεθνή ύδατα που δεν είναι παρά γραμμές στον πολιτικό χάρτη τους δεν απειλούνται από την ενδεχόμενη καταστροφή. Κι όλο αυτό ενάντια στη διεθνή νομοθεσία που ορίζει ότι η καταστροφή των Χημικών του Πολέμου θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά πάνω σε έδαφος χώρας που τα παράγει ή πάνω σε έδαφος χώρας που τα έχει αγοράσει.
»Αλλά και την αδιαφορία των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων που αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, κυνηγώντας με περισσότερη λιτότητα τους λαούς, για μεγαλύτερα κέρδη για τους οικονομικά ισχυρούς.
»Η Γαύδος:
* Συμμετέχει στο συντονιστικό φορέων για την κινητοποίηση κατά των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο.
* Μαζεύει υπογραφές των κατοίκων και θα τις αποστείλει στα αρμόδια όργανα.
* Αναρτά πανό διαμαρτυρίας στο Φάρο του Νότου της Ευρώπης.
* Γυρίζει την πλάτη σε μια τέτοια Ευρώπη αδιάφορη στους λαούς της και αποφασίζει αποχή από τις κάλπες για τις ευρωεκλογές».
(Ελευθεροτυπία - 5/3/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου