Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Καφέ με ιστορία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Γέφυρα που ενώνει το χθες με το αύριο αποτελούν τα ιστορικά καφέ που συναντάμε σε όλη την Ευρώπη. Μαζί τους, κουβαλάνε τη δική τους ιστορία μα και εκατοντάδες ιστορίες ανθρώπων, που είτε ήταν θαμώνες τους, είτε απλώς περαστικοί.
Σε αυτά έχουν πιει το καφέ τους και έχουν συζητήσει με την παρέα τους, άνθρωποι κάθε λογής. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, μποέμ, τουρίστες αλλά και απλός κόσμος.
Και αυτά τα καφέ τα οποία, άλλωστε, αποτελούν δομές πολιτισμού και είναι συνδεδεμένα με τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν, δεν είναι λίγα.
Τώρα, αποκτούν μιαν άλλη υπόσταση!
Με πρωτοβουλία του ιστορικού καφέ του δημοτικού κήπου των Χανίων: «Κήπος» ιδρύεται
Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έδρα τα Χανιά και σήμα κατατεθέν το ρολόι του Δημοτικού Κήπου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ήδη μερικά από τα διασημότερα ιστορικά καφέ της Ευρώπης (από Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ελβετία) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο Σύνδεσμο.
Μεταξύ άλλων, τα Cafe Central, Cafe Residenz, Cafe Landtmann, Cafe Sacher στη Βιέννη, το Cafe Florian, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το Cafe Greco στην Piazza di Spagna της Ρώμης, το Deux Magots στην St. Germain des Pres στο Παρίσι και πολλά ακόμη σε όλη την Ευρώπη.
Το καφέ “Κήπος” λειτουργεί ανελλιπώς από το 1870, στην καρδιά της πόλης των Χανίων, ως σημείο αναφοράς σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των  τεχνών, αλλά και της πολιτικής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ενώ για αρκετά χρόνια στέγαζε στον χώρο του τη Βουλή της Κρητικής Πολιτείας (1898). Επίσης τη δεκαετία 1950 ήταν το επίκεντρο πλούσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο ιδιοκτήτης του καφέ «Κήπος» Βασίλης Σταθάκης είχε την ιδέα για τη δημιουργία του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης. Ταξίδεψε σε όλες αυτές τις περιοχές και ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των άλλων ιστορικών καφέ, προκειμένου το όραμά του να το κάνει  πραγματικότητα.
Η ιδρυτική εκδήλωση του «Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης» θα πραγματοποιηθεί στον «Κήπο» την Τρίτη 8 Απριλίου.
Η εκδήλωση τελεί, μάλιστα, υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού – Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων, του ΕΒΕ Χανίων και του Διαπολιτισμικού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO.
Η δημιουργία του Συνδέσμου των ιστορικών καφέ της Ευρώπης, αποτελεί γεγονός με ξεχωριστή σημασία.
Ετσι, δημιουργείται μια γέφυρα και μεταξύ των συγκεκριμένων καφέ και του κοινού τους και ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ιστορία και η διαχρονικότητά τους. Η πρωτοβουλία αυτή,  είναι όχι μόνο ενδιαφέρουσα και αξιόλογη, αλλά επιπλέον ανοίγει νέους δρόμους πολιτισμικών ανταλλαγών και ανάδειξης των ιστορικών καφέ ως διαχρονικών χώρων συνεύρεσης στις πόλεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου